Currently Reading

JetBrains St. Petersburg campus to include large, vertically stepped indoor atrium

Office Buildings

JetBrains St. Petersburg campus to include large, vertically stepped indoor atrium

UNStudio is designing the project.


By David Malone, Associate Editor | April 15, 2021
JetBrains facade

Renderings courtesy UNStudio

JetBrains, an international software development company, is set to receive a new green work campus overlooking the Gulf of Finland where health and connectivity are at the core of the design.

Central to the building’s design is a large, vertically stepped indoor atrium. This open space connects to an outdoor courtyard and outdoor terraces and will provide clear views of the Gulf of Finland. The atrium forms the core of the new JetBrains community. The ample open space will contrast with the office floors, which are based on team and individual focus instead of an open-plan approach. 

 

JetBrains facade exterior

 

Central meeting rooms, breakout spaces, auditoriums, and the central restaurant will be organized along the stepped atrium. Bridges will span the large open areas while carefully designed and intertwined biophilia forms the natural backdrop for all indoor activities. A lobby space will create the first views towards the atrium upon entering the building and include cloakroom facilities, showers, and exercise spaces. A courtyard at podium level will provide outdoor overflow space.

 

JetBrains Lobby

 

A highly transparent stable zigzag glazed facade was chosen for the large atrium, spanning as many as five floors in some areas. The facade design blocks heat gain while still providing daylight. A soft acoustic shading device on the inside of the glazed skin and cantilevers shade the facade. The lower and upper volumes use a rational grid facade, composed of unitised elements. Protruding glazed ceramic elements provide shading, reflect light, and create a tactility and reflection that will play with the constantly changing light of the skies over St. Petersburg and the Gulf.

 

JetBrains atrium

Related Stories

Office Buildings | Oct 26, 2021

A massive office reno project in Detroit sought to create destination spaces for returning workers

The interior design firm Pophouse relied heavily on employee input for a pilot remodel.

Cladding and Facade Systems | Oct 26, 2021

14 projects recognized by DOE for high-performance building envelope design

The inaugural class of DOE’s Better Buildings Building Envelope Campaign includes a medical office building that uses hybrid vacuum-insulated glass and a net-zero concrete-and-timber community center.

Office Buildings | Oct 21, 2021

Swinerton opens new regional headquarters in Charlotte

Redline Design Group designed the adaptive reuse project.

Office Buildings | Oct 18, 2021

Henning Larsen designs new headquarters building for KAB

The project is located in Copenhagen.

Laboratories | Oct 14, 2021

Pandemic puts science and technology facilities at center stage

Expanding demand for labs and life science space is spurring new construction and improvements in existing buildings.

Office Buildings | Sep 29, 2021

Walmart’s new Home Office is the largest mass timber campus project in the U.S.

The project will occupy approximately 350 acres.

Mixed-Use | Sep 28, 2021

BIG designs new Farfetch HQ on the slopes of Leça River in Porto

The project is situated within the larger Fuse Valley site.

Office Buildings | Sep 26, 2021

Not your father’s office: Workplaces showcase their panache

Three recent projects take very different design routes.

Market Data | Sep 1, 2021

Bradley Corp. survey finds office workers taking coronavirus precautions

Due to the rise in new strains of the virus, 70% of office workers have implemented a more rigorous handwashing regimen versus 59% of the general population.

More In Category





Magazine Subscription
Subscribe

Get our Newsletters

Each day, our editors assemble the latest breaking industry news, hottest trends, and most relevant research, delivered to your inbox.

Subscribe

Follow BD+C: