Bjarke Ingels' BIG proposes canopied, vertical village for Middle East media company

The tensile canopy shades a relaxation plaza from the desert sun.

February 03, 2015 |
BIG proposes canopied, vertical village for Middle East media company

Two towers are connected by a giant tensile canopy that slopes down, mimicking the tents traditionally used by cultures of the region. Renderings courtesy BIG.

A Middle Eastern media company—whose identity remains unreleased—held a competition for its new headquarters. Bjarke Ingels’ firm BIG has released designs of their submission, which designboom describes as a building that “will provide a framework for international broadcasting that simultaneously seeks to remain grounded within the region’s culture.”

The 650,000-sm complex is formed by two rectangular towers with cubes protruding from the structures on various levels, making up a “vertical village” of newsrooms, broadcast studios, and amenities for the company’s employees such as dining facilities, a gym, bank, and auditorium. 

The two towers are connected by a giant tensile canopy that slopes down, mimicking the tents traditionally used by cultures of the region, such as the Berbers or the Bedouins. Underneath this canopy is a shared plaza for informal interactions. For workers higher up in the building, the main towers’ protruding cubes create rooftop terraces for relaxation.

Designboom has more on the story.

 

Overlay Init