flexiblefullpage
billboard
interstitial1
catfish1
Currently Reading

8 inefficiencies in the architecture + design industry (and possible solutions)

Architects

8 inefficiencies in the architecture + design industry (and possible solutions)

Matthew Rosenberg has identified 8 major inefficiencies in the architecture and design industry, as well as a solution for each of them.


By M-Rad Architecture + Design | February 7, 2018

Every industry has their fair share of inefficiencies which can stifle production. But once in a while, someone comes along who can not only identify the problems, but also offer solutions. The world of architecture and design is not immune to inefficiencies, but Matthew Rosenberg, the founder of M-Rad Architecture + Design, has some ideas on how to fix the broken system.

“You never bathe in the same river twice, because things change, which keeps everything fresh and interesting,” explains Rosenberg. “The same goes for the architecture and design field, where for far too long the river was standing idle, becoming stagnant. Our business model and proposed solutions are helping to get it flowing once again.”

Rosenberg has identified 8 major inefficiencies in the architecture and design industry, as well as a solution for each of them. They include:

  1. PROBLEM: Brokers. Paying a middleman to find projects takes away revenue for the architect.
    SOLUTION: Cut out the Broker by forming relationships directly with developers and clients.
  2. PROBLEM: Underpaid, overworked designers and architects. The architecture industry is notorious for low wages, heavy workload, stressful deadlines until you “make it” to the top.
    SOLUTION: Allow the designers and architects to take equity in their projects.
  3. PROBLEM: Designing independently from actual community needs.  When architecture firms design a building for a client without considering the needs and wants of the surrounding area, the project may not benefit the community or the client.
    SOLUTION: Use a positioning tactic to understand what the community is lacking and incorporate these ideas into the project.
  4. PROBLEM: The industry is heavily reliant on unpredictable markets. With the real estate marketing and cost of living in constant flux, it’s difficult to predict the stability of the industry, which is reliant on the financial status of the client.
    SOLUTION: Consistency, strategic business moves, and keeping an eye on markets allows architecture and design firms to be proactive and shift their practice to better suit the economy.
  5. PROBLEM: City planning process and restrictions. Sometimes designing or building structures takes many years, as they are stuck in the city planning process. One minor mistake can set a project back months or sometimes even years.
    SOLUTION: It can be difficult to get around or speed up the city planning process, but being involved in the community, town hall meetings, and voting on city measures can help improve the process.
  6. PROBLEM: Politics within the industry. Politics occur in every industry, but when millions of dollars are exchanged, expectations are high, and egos can get in the way of business.  The political elements in Architecture can get sticky.
    SOLUTION: Stay professional and only partner/work with people who have positive reputations.
  7. PROBLEM: The scope of the architect is becoming smaller. Technology advancements cause more complex buildings, which causes increase in liability and legal aggression which prompts architects to hand off elements of the design process to “experts in their field,” ultimately chipping away the responsibility and profits of the architect.
    SOLUTION: Increase the scope of the architect.
  8. PROBLEM: Stealing intellectual property. It’s hard to determine when a design is stolen or original.
    SOLUTION: No real solution. Can try to prevent your design being stolen by trademarking, keeping records, photographing the design progress, certifying the design, and by being careful of releasing designs to public view.

“At our firm, we have gone to great lengths to determine effective solutions to the inefficiencies within the architecture and design field,” adds Rosenberg. “By making these changes, we are benefiting those who work in the field, as well as those we build the projects for. It’s a win-win for everyone to create the most efficient field that we can.”

Rosenberg‘s firm is on a mission to create better communities, neighborhoods, and cities. Their system includes a multi-faceted approach that starts with pre-architecture, maintains during the architecture phase, and continues during post-architecture.

Related Stories

Student Housing | Jun 20, 2024

How student housing developments are evolving to meet new expectations

The days of uninspired dorm rooms with little more than a bed and a communal bathroom down the hall are long gone. Students increasingly seek inclusive design, communities to enhance learning and living, and a focus on wellness that encompasses everything from meditation spaces to mental health resources.

Museums | Jun 20, 2024

Connecticut’s Bruce Museum more than doubles its size with a 42,000-sf, three-floor addition

In Greenwich, Conn., the Bruce Museum, a multidisciplinary institution highlighting art, science, and history, has undergone a campus revitalization and expansion that more than doubles the museum’s size. Designed by EskewDumezRipple and built by Turner Construction, the project includes a 42,000-sf, three-floor addition as well as a comprehensive renovation of the 32,500-sf museum, which was originally built as a private home in the mid-19th century and expanded in the early 1990s. 

Building Technology | Jun 18, 2024

Could ‘smart’ building facades heat and cool buildings?

A promising research project looks at the possibilities for thermoelectric systems to thermally condition buildings, writes Mahsa Farid Mohajer, Sustainable Building Analyst with Stantec.

University Buildings | Jun 18, 2024

UC Riverside’s new School of Medicine building supports team-based learning, showcases passive design strategies

The University of California, Riverside, School of Medicine has opened the 94,576-sf, five-floor Education Building II (EDII). Created by the design-build team of CO Architects and Hensel Phelps, the medical school’s new home supports team-based student learning, offers social spaces, and provides departmental offices for faculty and staff. 

Healthcare Facilities | Jun 18, 2024

A healthcare simulation technology consultant can save time, money, and headaches

As the demand for skilled healthcare professionals continues to rise, healthcare simulation is playing an increasingly vital role in the skill development, compliance, and continuing education of the clinical workforce.

Mass Timber | Jun 17, 2024

British Columbia hospital features mass timber community hall

The Cowichan District Hospital Replacement Project in Duncan, British Columbia, features an expansive community hall featuring mass timber construction. The hall, designed to promote social interaction and connection to give patients, families, and staff a warm and welcoming environment, connects a Diagnostic and Treatment (“D&T”) Block and Inpatient Tower.

Concrete Technology | Jun 17, 2024

MIT researchers are working on a way to use concrete as an electric battery

Researchers at MIT have developed a concrete mixture that can store electrical energy. The researchers say the mixture of water, cement, and carbon black could be used for building foundations and street paving.

Codes and Standards | Jun 17, 2024

Federal government releases national definition of a zero emissions building

The U.S. Department of Energy has released a new national definition of a zero emissions building. The definition is intended to provide industry guidance to support new and existing commercial and residential buildings to move towards zero emissions across the entire building sector, DOE says.

Multifamily Housing | Jun 14, 2024

AEC inspections are the key to financially viable office to residential adaptive reuse projects

About a year ago our industry was abuzz with an idea that seemed like a one-shot miracle cure for both the shockingly high rate of office vacancies and the worsening housing shortage. The seemingly simple idea of converting empty office buildings to multifamily residential seemed like an easy and elegant solution. However, in the intervening months we’ve seen only a handful of these conversions, despite near universal enthusiasm for the concept. 

Healthcare Facilities | Jun 13, 2024

Top 10 trends in the hospital facilities market

BD+C evaluated more than a dozen of the nation's most prominent hospital construction projects to identify trends that are driving hospital design and construction in the $67 billion healthcare sector. Here’s what we found.

boombox1
boombox2
native1

More In Category


Museums

Connecticut’s Bruce Museum more than doubles its size with a 42,000-sf, three-floor addition

In Greenwich, Conn., the Bruce Museum, a multidisciplinary institution highlighting art, science, and history, has undergone a campus revitalization and expansion that more than doubles the museum’s size. Designed by EskewDumezRipple and built by Turner Construction, the project includes a 42,000-sf, three-floor addition as well as a comprehensive renovation of the 32,500-sf museum, which was originally built as a private home in the mid-19th century and expanded in the early 1990s. 



halfpage1

Most Popular Content

  1. 2021 Giants 400 Report
  2. Top 150 Architecture Firms for 2019
  3. 13 projects that represent the future of affordable housing
  4. Sagrada Familia completion date pushed back due to coronavirus
  5. Top 160 Architecture Firms 2021