The Weekly is STREAMING now. Join us at HorizonTV

20,000-sf mass timber urban infill project completes in Portland

Skylab designed the project.

January 08, 2021 |
Sideyard exterior

All photos: Stephen Miller

Built on a leftover 9,000-sf berm space that was created when the City of Portland built the new one-way Couch Street couplet, Sideyard is a 20,000-sf mass timber building designed for the working-class that connects to public transportation with exclusive pedestrian and bicycle access. The ground floor is designed to be activated by storefront along Third Avenue with workspace above.

The wedge-shaped building features a new CLT structural system with open ground level commuter oriented retail environments geared toward guests and tenants. A ground floor bike bar and pedestrian friendly plaza are extended from the city sidewalk while the upper level workspace is wrapped in brick masonry. A new civic-oriented pedestrian stair is integrated coming down from the Burnside Bridge level to Third Avenue

The building acts as an anchor for the Burnside Bridge and a gateway to the Portland Eastside community and the development strengthens the connection between the Eastside community and the westside downtown core. Additionally, the development team has leased a small space under the bridge adjacent to Sideyard for food carts, extending the Third Avenue ground level retail experience into previously unused urban spaces.

 

Sideyard exterior

 

Sideyard interior

 

Sideyard office space

 

Sideyard ground level

 

Overlay Init

Your card will be charged: 0

Success!
x