flexiblefullpage -
billboard - default
interstitial1 - interstitial
Currently Reading

Putting science on display, thanks to a design-build approach

Building Team Awards

Putting science on display, thanks to a design-build approach

UC Riverside’s Plant Growth Environments Facility receives BD+C’s Bronze Building Team Award.


By John Caulfield, Senior Editor | December 3, 2021
UC-Riverside's new Plant Growth facility replaces 40-year-old greenhouses. Images: Paul Vu/Here and Now Agency
The construction of UC-Riverside's new Plant Growth facility was a textbook example of how the design-build process should work. Images: Paul Vu/Here and Now Agency

BRONZE AWARD

University of California, Riverside Plant Growth Environments Facility, Riverside, Calif.

 

Project Information

Project size: 31,500 sf

Project cost: $21,993,111

Construction time: May 27, 2019 – November 23, 2020

Delivery method: Design-Build

 

Building Team

Submitting firm: DPR Construction

Owner: University of California, Riverside

Architect: Perkins and Will

Structural engineer: Coffman Engineers

Mechanical engineer: TK1SC

General contractor and Construction manager: DPR Construction

 

Judges’ comments:

“Amazing design and construction efforts can be very simple in concept. This project provides an elegant, detailed, collaborative solution that utilized all of the talents of the builder.”

“The raw and honest materials tie in well to the project’s agrarian roots. The GC’s ability to supplement/take over the work of a sub-tier contractor that went under reinforced its team commitment to the project.”

Essay from submitting firm:

Throughout its history, UC Riverside has been associated with the agricultural and natural sciences. Its main campus includes a district of greenhouses that were built in the 1960s. Nearly four decades later, the design-build team of DPR and Perkins and Will, along with subcontractor Stuppy Greenhouse, was responsible for creating a state-of-the-art research facility that puts science at UC Riverside on display.

The design team looked at this project as an opportunity to continue the tradition of campus architecture and create a design that balances being a contextual building with programmatic and campus goals. These include a focus on sustainability, enhancing the greenways of the campus, and fostering the collaborative culture of the campus and program.

Raw materials for the project were chosen to honor the surrounding landscape.
The raw construction materials used on UCR’s Plant Growth Environments Facility were selected to provide an unvarnished look in honor of the simplicity and beauty of the landscape.
 

Goals and Objectives

The two-story facility on one acre replaced older greenhouses made from wooden slats. It was constructed with concrete walls on the first floor and glass-encased greenhouses elevated above. The design used the concrete façade as the enclosure, structure, shading, and thermal mass, which links the building systems to eliminate the need for insulation, relying purely on the concrete’s thermal characteristics.

Individual growth chambers on the first-floor house plants, pathogens, and insects in separate, controlled environments. Each greenhouse module on the top floor incorporates wireless technology to adjust its own temperature, humidity, and lighting, allowing an array of plants to grow there. The facility also includes laboratory and workspaces and is the first in a series of plant growth spaces planned to replace aging greenhouses at UC-Riverside. 

The raw construction materials used on the Plant Growth Environments Facility were selected to provide an unvarnished look in honor of the simplicity and beauty of the landscape.

Performance was imperative for this utilitarian building.
The building's interior design is utilitarian and performance-oriented.
 

BUILDING TEAM COLLABORATION

From the beginning of the project, the design-build team analyzed design, programming, and construction simultaneously. Concepts and solutions were assessed for design merit, functionality, constructability, and coordination. That team brought vetted ideas to design and planning meetings, through which it suggested a new planning strategy that resulted in a more than 15 percent increase of research space within the greenhouses, with no increase in cost or gross square footage.

Filling an unexpected labor gap

However, the project team faced a significant challenge when a sub-tier contractor that was slated to assist Kansas City-based design-build subcontractor Stuppy Greenhouse with the specialized greenhouse construction process went out of business. The team had to devise a way to get the project back on track and ensure it would be completed as planned and to the satisfaction of the owner.

DPR provided self-perform crews when a sub on this project went under.
DPR Construction provided self-perform crews after a sub on this project went out of business.
 

DPR provided self-perform crews when a sub on this project went under.

Facing the need for labor and crews to help erect the specialized greenhouse structure, DPR brought on its own self-perform carpenters to supplement Stuppy’s workforce, ultimately delivering about 10 percent of that subcontract volume. DPR’s self-perform concrete crews were responsible for delivering approximately 15 percent of the total project contract volume.

DPR superintendents were fully integrated into the subcontractor’s crews; likewise, DPR integrated Stuppy’s management team into the onsite project management team, according to project manager Paul Brown. “We took a ‘lean in’ approach to figure out a different way to get this done,” he said. “We brought everyone together to figure out a solution that would best serve the project.”

At the time work was to begin on framing the greenhouse, DPR’s concrete crew was on-site, completing the cast-in-place structure that would serve as the first-floor foundation for the glass building.

Managed material handling

The site was tight, with only one point of access and limited space between the site wall and finished concrete structure to receive and offload material. Because of the high risk of loading and offloading materials and the lack of a certified forklift driver on the part of the greenhouse vendor, DPR’s self-perform group pivoted to take on the scope of managing the hundreds of thousands of intricate pieces making up the state-of-the-art research facility.

“Given the small site and elevated work platform, material management was no small task,” said Damon Hole, who served as superintendent on the project.

Read about all Building Team Award Winners

Related Stories

| Aug 29, 2022

Montana becomes first U.S. state to approve 3D printing in construction

Montana is the first U.S. state to give broad regulatory approval for 3D printing in building construction.

Architects | Apr 22, 2022

Top 10 green building projects for 2022

The American Institute of Architects' Committee on the Environment (COTE) has announced its COTE Top Ten Awards for significant achievements in advancing climate action.

Concrete Technology | Apr 19, 2022

SGH’s Applied Science & Research Center achieves ISO 17025 accreditation for concrete testing procedures

Simpson Gumpertz & Heger’s (SGH) Applied Science & Research Center recently received ISO/IEC17025 accreditation from the American Association for Laboratory Accreditation (A2LA) for several concrete testing methods.

2021 Building Team Awards | Jan 14, 2022

First public-private partnership project in Veterans Administration history saves $34 million in costs

LEO A DALY and McCarthy Building Companies head the project team for the Omaha VA Ambulatory Care Center in BD+C’s 2021 Building Team Awards.

Building Team Awards | Dec 8, 2021

A performing arts center celebrates a legendary rocker and his birthplace

Buddy Holly Hall in Texas receives BD+C’s Silver Building Team Award.

Building Team Awards | Dec 7, 2021

A rapid response to a health emergency

Baptist Hospital of Miami’s 233-bed Hope Tower receives BD+C’s Bronze Building Team Award

Building Team Awards | Dec 2, 2021

An academic ‘precinct’ brings arts and sciences together

Wofford College’s Chandler Center for Environmental Studies receives BD+C’s Silver Building Team Award.

Building Team Awards | Dec 1, 2021

Denver sets the bar for water reclamation and reuse

A new administration building for the city’s water utility company scores Platinum in BD+C’s 2021 Building Team Awards.

2021 Building Team Awards | Nov 17, 2021

Caltech's new neuroscience building unites scientists, engineers to master the human brain

The Tianqiao and Chrissy Chen Institute for Neuroscience at the California Institute of Technology in Pasadena wins a Gold Award in BD+C's 2021 Building Team Awards.

Giants 400 | Aug 11, 2021

BD+C Awards Programs

Entry information and past winners for Building Design+Construction's four major awards programs: 40 Under 40, Building Team Awards, Giants 400, and Reconstruction Awards. 

boombox1 - default
boombox2 -
native1 -

More In Category




halfpage1 -

Most Popular Content

  1. 2021 Giants 400 Report
  2. Top 150 Architecture Firms for 2019
  3. 13 projects that represent the future of affordable housing
  4. Sagrada Familia completion date pushed back due to coronavirus
  5. Top 160 Architecture Firms 2021

 



Magazine Subscription
Subscribe

Get our Newsletters

Each day, our editors assemble the latest breaking industry news, hottest trends, and most relevant research, delivered to your inbox.

Subscribe

Follow BD+C: