The healing power of green spaces

The healthcare community is looking at adopting integrated care systems in which outdoor healing and therapeutic gardens are an essential complement to the indoor treatments.

May 25, 2018 |
GenslerOn

Over the last decade, there has been a renewed awareness in the role of designed natural environments and health. This becomes extremely important in environments like healthcare facilities, where patients’ physical or psychological well-being is impaired. As Roger Ulrich documented in his paper, “Health benefits of gardens in hospitals" in 2002, “three to five minutes in nature or viewing natural scenery can help patients in hospitals recover faster by reducing the physiological indicators of stress, improving mood and aiding in healing.” The healthcare community is looking at adopting integrated care systems in which outdoor healing and therapeutic gardens are an essential complement to the indoor treatments.

As designers, we have a huge responsibility to deliver high-quality environments that facilitate the connection between people and place and improve people’s physical, psychological, and social well-being. Our London landscape team is committed to responding to these pressing issues and has been closely working with clients to deliver holistic and integrated care systems. Recently, we put all this thinking into practice, helping Noah’s Ark Children’s Hospice to design the outdoor environment for their new facility in North London.

 

Noah’s Ark Children’s Hospice. Horticultural Garden. Image © Gensler & Luxigon.

 

Noah’s Ark Children’s Hospice: healing through nature

The proposed landscape design for the hospice aims to create a safe and restorative environment where children with life-threatening conditions and their families can find some respite from the stressful clinical environment, while improving their physical and spiritual well-being. Our design is based on the principles that have been proven successful in these type of environments:

  1. Accessibility and inclusivity: The concept for the hospice is articulated around the infinity symbol, the cycles of life, and the continual movement of energy. This is represented physically on the landscape through a continuous path, The Infinity Ribbon, which establishes an accessible and identifiable route. The ribbon threads building and landscape together while creating a multi-sensory journey through the gardens that stimulates behavioural, physiological, and neurological changes in the children, their families, and careers—the ultimate link to healing and general well-being.

  2. The opportunity to make choices: When entering a healthcare facility, our choices are diminished in many ways. To counterbalance that situation, our proposal for the 1.55 acres site offers the children and staff a variety of gardens to choose from depending on the needs and mood of the hospice’s users at each moment in time. Each garden has also been designed to respond to the adjacent indoor programme. From a colourful and cheerful Entrance Garden to welcome the families upon their arrival, to a series of playful and accessible gardens next to the building therapy rooms, to a private and tranquil Contemplation Garden next to the bereavement suites where families can find peace and comfort in their grieving process.

  3. Engagement with nature: Located next to a natural reserve, our landscape proposal creates an immersive experience with nature by visually and physically connecting the building with its context, and by encouraging outdoor activities that imply a direct contact with the natural elements. The Therapy Garden will be an outdoor treatment room with a variety of planting and play equipment adapted to the children´s individual needs. The Horticultural Garden, with raised planting beds, will promote gardening as a rehabilitating group activity. The Sensory Garden will appeal to one’s senses with subtle changes in levels and plants of different colours, textures, and smells.

  4. Encouraging mobility and social interaction: Additional to these gardens and overlooking the adjacent meadows, the Play Zone will host a more active and energetic area where children and siblings will exercise and interact in a safe and secure environment. An open lawn area will be a place for the children, their families, and friends to come together on weekends to celebrate life.

Design will act as a key feature, creating a pleasant and calming environment, providing play areas, and linking the mood inside to the green belt surroundings, taking advantage of the benefits that an immersive nature experience can provide.

GenslerOn | Gensler

Published by Gensler, a global design firm with 5,000 practitioners networked across five continents, GenslerOn features insights and opinions of architects and designers on how design innovation makes cities more livable, work smarter, and leisure more engaging. Our contributors write about projects of every scale, from refreshing a retailer’s brand to planning a new urban district, all the while explaining how great design can optimize business performance and human potential. For more blog posts, visit: http://www.gensleron.com.

Related Blogs

Comcast Studio Xfinity

For Comcast Studio Xfinity's new flagship in Washington, D.C., Gensler created an engaging experiential brand program that informed the store's interior design and created a warm, social, and inviting environment. Image © Chris Leonard.

September 17, 2018 | Retail Centers | GenslerRyan Cavanaugh

One way to solve for the future is to disrupt the expected.

August 27, 2018 | Office Building Design | GenslerJanet Pogue McLaurin

The degree of open or enclosed doesn't matter in high-performing work environments. If the space is designe...

The CSU Northridge Sustainability + Recycling Center

The CSU Northridge Sustainability + Recycling Center includes a rooftop photovoltaic system, which offsets the energy required to support the building's administrative functions. Glazed, north-facing overhead windows bring in natural light that enhances the work environment for staff and creates a daylight autonomous environment. The design eliminates the need for artificial light in the building during daylight hours. Ryan Gobuty, Image © Gensler.

August 06, 2018 | Energy | GenslerAnthony Brower

The architecture, engineering, and construction industry will have to make major adjustments in the years a...

A day in the life of an ‘agile worker’

A mix of sit-stand stations and collaboration areas support agile working. Image © Gensler/John Ryan.

July 18, 2018 | Office Building Design | GenslerJane Stull

When our Gensler La Crosse office relocated last year, we leveraged the opportunity to support an agile wor...

teachers in a coLab
June 25, 2018 | Education Facility | GenslerSantiago Rivera

Known as the Teacher coLab, the rejuvenated space takes inspiration from academic incubators in higher educ...

Image: Gensler

May 03, 2018 | Architects | GenslerAudrey Handelman

What’s stopping us from creating more Permanent Supportive Housing? 

The shared amenity space at the Tata Innovation Center at Cornell Tech

The shared amenity space at the Tata Innovation Center at Cornell Tech. Image © Max Touhey

April 19, 2018 | Office Building Design | GenslerTom Vecchione And Erin Saven

Here are five ways that amenities can help developers and building owners attract and secure tenants by app...

March 28, 2018 | Healthcare Facilities | GenslerAhmed Zaman

Sound can also be healing. It promotes a culture of quietness and enhances environments, not just for patie...

March 26, 2018 | Architects | GenslerLorraine Morgan, CID, NCIDQ and Evgeniya Chadovich

The City of San Diego is home to the fourth largest homeless population in the U.S.

March 13, 2018 | Office Building Design | GenslerJohnathan Sandler And Luke Rondel

Workplace data is being put to use by corporate service groups to provide a better employee experience and...

Overlay Init