Zaha Hadid's 'white crystal' petroleum research center taking shape in the desert [slideshow]

Construction work is under way on the King Abdullah Petroleum Studies and Research Center's Research and Office Complex in Riyadh, Saudi Arabia.

February 07, 2014 |

Like a crystalline form in the state of expansion, the King Abdullah Petroleum Studies and Research Center's Research and Office Complex (ROC) will rise from the desert in dramatic fashion, with a network of bright-white, six-sided cells combining to form an angular, shell-like façade.

The project's design architect, Zaha Hadid Architects, released construction photos of the job site in Riyadh, Saudi Arabia. The steel framework for the 216,500-sf complex is complete, and work on the exterior is well under way (as images from SkyscraperCity.com show below).  

The ROC will feature a series of shaded outdoor spaces, courtyards, entrances, meeting areas, indoor gardens, corridors, underground tunnels, and roof terraces. It's part of a larger petroleum research complex that also includes a residential community (191 townhouses) and leisure and sports facilities, such as indoor and outdoor swimming pools, gymnasiums, aerobics rooms, a bowling alley, and sports grounds, as well as a library, restaurant, and supermarket.

The design team from Zaha Hadid Architects, led by Hadid, Patrik Schumacher, and DaeWha Kang, describe their design approach for the ROC: "The center is inherently forward-looking; its architecture also looks to the future, embracing a formal language capable of continual expansions or transformation with no compromise in visual integrity." 

"The center emerges from the desert landscape as a cellular structure of crystalline forms, shifting and evolving in response to environmental conditions and functional requirements. Consistent organizational, spatial strategies drive an adaptive approach, with each component, each individual building, fitted to the purpose it serves."

"Protective from without, porous within, the structure’s strong, hard shell conceals a softer environment – sheltered courtyards, bringing natural daylight into all spaces; buffer zones creating smooth transitions from a hot, glaring exterior to a cool, filtered interior."

 

IMAGES AND RENDERINGS: ZAHA HADID ARCHITECTS

 

 

IMAGES: SKYSCRAPERCITY.COM/HAMADX

 

Add new comment

Your Information
Your Comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Refresh Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.
Overlay Init