SOM Chicago wins competition to design China's Suzhou Center

The 75-level building is designed to accommodate a complex mixed-use program including office, service apartments, hotel and retail on a 37,000 sm site.

Skidmore Owings & Merrill Greenland Group Suzhou Center
Sited prominently along Taihu Lake in the Jiangsu Province of China, the building's curved, tapered form unifies the office, hotel and residential uses within a single volume.
January 17, 2012

The Chicago office of Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) has won an international competition to design the Greenland Group Suzhou Center, in Wujiang, China. The 358-meter supertall tower will become the defining visual landmark for both the new Wujiang lakefront development and for the city as a whole.

The 75-level building is designed to accommodate a complex mixed-use program including office, service apartments, hotel and retail on a 37,000 sm site. Sited prominently along Taihu Lake in the Jiangsu Province of China, the building's curved, tapered form unifies the office, hotel and residential uses within a single volume. The tower features a 30-story tall operable window corresponding to the hotel and residential floors, that helps drive the environmental performance of the development.

The tower's form is optimized to harness natural forces in and around the site to maximize its performance. High performance design engineering has been integrated into its design.

The Wujiang Greenland Tower's composite core and outrigger structural system use proven cost-effective construction techniques, while its unique split-core configuration of the upper floors increases the efficiency of the building structure. By placing half of the building core program on each side of the lobby and interconnecting them with structural steel braces, the combined core becomes more effective than a typical center core system while also creating a dramatic tall lobby space within.

The atrium is a key design feature of the building. It maximizes daylight penetration, facilitates mixed mode ventilation in the lobbies and public spaces, and acts as a fresh air supply source for the tower. The building is oriented to harness both the stack effect and prevailing winds via the east and west façades of the atrium.

Major high performance energy saving strategies include a high performance façade, utilizing cooler outside air at higher levels for natural ventilation of the atrium, natural light harvesting using daylight responsive controls, lighting energy optimization using efficient fixtures and occupant controls, energy recovery systems, demand controlled ventilation, and an onsite energy center with combined heat and power plant to capitalize on the overall load diversity of the development. BD+C

         
 

Comments on: "SOM Chicago wins competition to design China's Suzhou Center"