Must see: Check out this one-of-a-kind lobby covered with 2,150 pieces of reclaimed wood

The project's architect used repurposed timber and more than 2,000 steel rods to create the dramatic entryway. 

The lobby and staircase use thousands of lengths of repurposed timber. Photo cou
The lobby and staircase use thousands of lengths of repurposed timber. Photo: John Gollings, courtesy March Studio
May 28, 2014

The NewActon Nishi apartment complex, recently completed in Canberra, Australia, is already drawing attention as being a bit radical, Beautiful Decay reports.

Tenants and visitors enter the building through a dramatic lobby space and staircase covered with thousands of pieces of repurposed timber to "project a unique identity" that blurs boundaries while directing views and movement, according to the project's architect March Studio

Much of the timber hangs down from the ceiling, creating a unique perspective for those looking into or out of the building. March Studio used 2,150 pieces of wood, reclaimed from local sites that include the NewAction Nishi construction site itself, and over 2,000 steel rods to create the entryway. Precast concrete benches are also a main feature of the lobby.

March Studio's design statement:
Located in NewActon, a diverse new precinct in Canberra, Nishi Commercial is a major new development housing government departments, private offices, a cinema and cafes. The lobby, designed by March Studio, projects a unique identity through thousands of lengths of repurposed timber, blurring boundaries while directing views and movement.

A grand stair - the stage for performances as much as idle procrastination - leads up to the HotelHotel lobby and bar. In the stair the timber is heavy, grounded, a stacked agglomeration. Freed to scatter up the walls and across the ceiling, the suspended timber filters exterior light and views into and from internal spaces. Spidery, pixellated shadows are cast on the floor and bare walls.

 


Photo credit: John Gollings

 

The stair links Nishi Commercial to Nishi Residential, a multi-storey apartment building, housing 2 floors of hotel rooms, wrapped around a central courtyard and light well. The ground floor contains HotelHotel's lobby, reception, concierge and bar, as well as retail and hospitality tenancies. On the ground floor of the boutique hotel, March Studio was engaged to create spaces which encouraged residents, guests and visitors to linger in what can oen be a transient space.

The walls in the hotel lobby - and the seating, the benches, the counters - are an attempt to bring the handmade into the rigorous, polished building around it. Materials - custom gluelam timber, precast concrete beams - are allowed to sit, unadorned, stacked in a simple manner, overlapping, their joints overrunning and poking out.

The singular system - the same for both materials - is stretched where needed, opened where useful, broken where forced. A large space is enveloped in this manner and then diffused, variegated by operations within these rules, to allow for spaces which have their own character. Doors that are part opening, part display, continue this language in apparently weightless steel.

This steel is picked up to lighten the bar, where stacked concrete props up sleek steel, which weaves into and halts the flow of suspended timber bursting up the stairs from the commercial lobby. Above the seating in front of the bar, large holes have been punched into the concrete slab capping the space. These portholes allow glimpses into the courtyard above and natural light to enter the space.

The main entrance to Nishi Residential, opposite the linking stair, was also part of March Studio's brief. Outside is a canopy which shrugs off its weight with flowing timber recalling the Commercial Lobby. The entrance airlock is lined on two walls and ceiling with what could be steel punchcards for an ancient mainframe.

Filling the gaps punched in these steel sandwich panels are amber marbles, thick glass which filters the light and warms the space. The directionality of the commercial lobby is mirrored here, in the lines of punched holes on wall and ceiling, which scatter across the rear wall and flow into the stacked timber of the HotelHotel library.

Check out the project below. All photos courtesy March Studio.

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Rodney Eggleston

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 


Photo credit: Peter Bennetts

 

Project Hotel Hotel Lobby and Nishi Grand Stair Interior 

Address 25 Edinburgh Avenue 
Canberra ACT 2601 
 
Architect
March Studio 
 
Team
Rodney Eggleston 
Sam Rice 
Julian Canterbury 
Jack Crocker 
Jono Ware 
Haslett Grounds 
Patrick Macasaet 
 
Landscaping and Mentoring
Bob Earl - Oculus Landscape 
 
Developer/Client
Molonglo Group 
 
Builder
CBD Contracting / Nikias Diamond 
 
Base Building Architect
Fender Katsalidis Architects and Suppose Design Office 
 
Photography
Peter Bennetts and John Gollings 
 
Engineer
Co-Struct Structural & Civil Engineers 
 
Project Management
James Bichard - Arup / Molonglo Group 
 
Lighting
Point Of View 
 
Art and Bespoke furniture  
Broached Commissions, featuring: 
 Lucy McCrae 
 Anna-Wili Highfield 
 Adam Goodrum 
 Amos Eners-Moje 
 Al Stark 
 Lee Grant 
 Gerard Havekes 
 Kris Coad 
 
Base Building Services and ESD
Arup 
 
Base Building Engineer
AWT 
 
Base Building Certifier
ACT Metropolitan 
 
FF&E and Hotel Design
Don Cameron and Molonglo Group 
 
Graphic Design and Signage
Clear Design and Studio Round 
 
Kitchen Consultant
RBD Design
         
 

RELATED ARTICLES FROM BD+C

Comments on: "Must see: Check out this one-of-a-kind lobby covered with 2,150 pieces of reclaimed wood"