First phase of SickKids campus redevelopment plan unveiled

The Patient Support Centre will be the first project to comply with Toronto’s ­Tier 2 Building Standards.

January 31, 2019 |
PSC retail and cafe element

Courtesy B+H Architects.

B+H Architects recently revealed the design of the Patient Support Centre (PSC) located on the Hospital for Sick Children (SickKids) campus. The 22-story tower represents the first phase of Project Horizon, the SickKids campus redevelopment plan.

The facility will include an undulating façade, a blue ribbon staircase encased in glass, and interdisciplinary education and simulation spaces that will bring physicians, nurses, hospital administration, and Foundation employees together in one collaborative environment.

 

See Also: Almost Home Kids opens third residence in Illinois for children with health complexities

 

A cafe and retail atrium at the ground level will activate the public realm and create a new social hub for the surrounding community. The building’s lower floors will be open to the public and include educational and simulation space, a learning institute, a library, and a conference centre. An enclosed pedestrian bridge connects the Peter Gilgan Centre for Research and Learning (PGCRL) and the hospital's main atrium. On the exterior, the building’s undulating facade is equipped with a series of colored horizontal fins that provide shading and optimize thermal performance.

 

PCS ExteriorCourtesy B+H Architects.

 

The PSC is being designed to act as a support system for collaboration, inspiration, and engagement to help strengthen talent performance and foster a thriving organizational culture. “Spaces are no longer siloed”, says Patrick Fejér, Project Lead and Senior Design Principal at B+H, in a release. Fejér goes on to call the PSC “a fully integrated workplace for SickKids staff, one that blurs the lines between indoors and outdoors, health care, office, retail and urban design.”

Overlay Init