flexiblefullpage -
billboard - default
interstitial1 - interstitial
Currently Reading

Yale’s newly renovated Schwarzman Center enriches student campus social life

University Buildings

Yale’s newly renovated Schwarzman Center enriches student campus social life

The 123,000-sf center is located in the Bicentennial Building in the heart of Yale University’s campus, and is designed to enrich student social life.


By Malcolm Crumbley, Associate Editor | May 16, 2022
Yale University Schwarzman Center
The Schwarzman Center, located in the center of the Yale University campus creates much-needed connections between students, faculty and the surrounding community. Credit: Francis Dzikowski/OTTO

Robert A.M. Stern Architects (RAMSA) has unveiled the design of their restoration of the Schwarzman Center at Yale University, which includes dining spaces, a bar, and a food shop. The renewed 123,000-sf center will consist of many features to promote social life on campus.

The transformation of the Schwarzman Center was led by the RAMSA team, and includes historical preservations and the design of new additions. 

“The project creates a new campus center designed to connect students, faculty, alumni, and visitors through dining and events,” says Melissa DelVecchio, Partner at RAMSA.


Combining Historic Preservation With Modern Technology

The actual physical expression of the building represents RAMSA’s and the university’s efforts to combine historic preservation, modern technology, and social space. RAMSA’s preservation efforts focused specifically on the Commons, Memorial Hall spaces, War Memorial spaces, the President’s Room, and the Dome Room. 

The team removed one-story underground moat space along Grove Street and built a three-storey addition, which was inspired by the original proposal from Carrère & Hastings that detailed an addition to the building’s original construction about 120 years ago. An underground addition was also added and the new Hewitt Plaza was created.  

Schwarzman Center outdoor stairway
A new, dramatic outdoor stairway creates new connection to the outdoors, linking the underground Commons and Meridian Hall to Beinecke Plaza. Credit: Francis Dzikowski/OTTO 

Recreating The Commons

The 66-ft-high dining hall, the Commons was deeply cleaned and preserved after about a century’s worth of smoke and grime. The foundation in this portion was found to be severely deteriorated. As a result, the team decided to dig up and rebuild the foundation.

Schwarzman Center Memorial Hall
Newly renovated Rotunda in the Memorial Hall creates a welcoming entrance to the Yale Schwarzman Center. Credit: Francis Dzikowski/OTTO 
RAMSA Grove street carve out
RAMSA removed a one-storey volume and create a new three-storey addition along Grove St. to carve out new programmatic space. Credit: Francis Dzikowski/OTTO 
The Commons
Warm wood detailing in The Commons was preserved as part of RAMSA’s historical preservation efforts. Credit: Francis Dzikowski/OTTO 


Other Dining And Performance Spaces:

  • A casual dining space with a stage, backstage area, and partition
  • Flexible performance space, and doubles as a space for masterclasses, events and lectures
  • A bar occupying the former food storage space under the Rotunda
  • The Bow Wow-food shop
  • Renovated and designed to allow for important events hosted in the Yale calendar
The Commons DIning Hall
At 66-ft high, the University’s historic dining hall, the Commons, welcomes students back once again for dining and socializing
Yale University President's Room
The President’s Room hosts important events during Yale’s calendar yaar. Credit: Francis Dzikowski/OTTO.
Yale University Underground Dining
The new Underground dining space features a stage to allow for arts and dining to converge.  Credit: Francis Dzikowski/OTTO 

Building Team

Architect of Record: Robert A.M. Stern Architects
Structural Engineer: Robert Silman Associates 
MEP Engineer: AKF Group, LLC
Civil Engineer: Langan
Construction Manager: Dimeo Construction Company

Project Statement

Robert A.M. Stern Architects (RAMSA) unveils the design of their renovation and restoration of the Schwarzman Center at Yale University. Located in the Bicentennial Building’s north wing in the heart of Yale University’s campus, the centre recently opened its doors in fall of 2021 after a significant overhaul of the building, which began in 2017. 

Yale University engaged renowned architecture firm, Robert A.M. Stern Architects, to lead the transformation of the Schwarzman Center, including the historical preservation and the design of the new additions. The RAMSA team, led by Partners Graham Wyatt, Melissa DelVecchio and Jennifer Stone, worked with an advisory board consisting of prominent individuals in the arts world, creating connections for Yale and the arts community to help sustain programming at the Schwarzman Center. Before the building closed for construction, a series of preview events were held to highlight future possible events in the renovated building, including a hackathon, a dinner presentation on sustainability, and a presentation on Prince and David Bowie’s contributions to the musical world.  

“It’s been an honor to work with Yale University to restore and reinvent Yale’s Bicentennial Buildings, creating a new campus center that connects students, faculty, staff, alumni and visitors for the first time ever through dining and arts events. The preservation of these important historic spaces -- at the heart of the Yale experience -- along with new additions that support arts and cultural programming, will enrich student life, building new bridges across Yale’s community,” says Melissa DelVecchio, Partner at RAMSA. "The flexible and technologically-advanced spaces further Yale’s values – promoting cross-disciplinary collaboration, fostering a sense of belonging, and elevating the importance of wellness. We look forward to seeing Yale’s vibrant culture come to life at the Schwarzman Center."

As one of the first buildings built by Yale, its original purpose was to unite students from Yale College and the Sheffield Scientific School. As Yale grew and expanded, the intellectual and social focus of the student body grew increasingly disconnected. Today, the renovated Schwarzman Center achieves a multitude of goals: bringing Yale students together as one unit; serving as a hub of intellectual and student life; encouraging socialization through dining, events and performances; and fostering relationships among the wider Yale community.   

The idea for a new campus center came about thanks to a study conducted by Yale, which indicated a high level of student support. In addition, there was an urgent need to renovate the Schwarzman Center; the floors in the Commons – the University’s historic dining hall – were also falling into severe disrepair as the original cinder fill terrazzo floor was structurally unsound and could no longer bear the weight of a dining hall. The Schwarzman Center renovation was made possible thanks to Blackstone CEO Stephen Schwarzman, a Yale graduate, who donated over $100 million to the project, both for the building and for support programs.

The building’s physical expression represents the university’s mission of combining historic preservation with modern technology and increased social space. RAMSA’s preservation efforts focused on the Commons, all the spaces in Memorial Hall, including the war memorial – which inspired Maya Lin’s design for the Vietnam Veteran’s memorial – the President’s Room, as well as the Dome Room, which was a yearbook office for 30 years.  

For the exterior, in keeping with the design team’s goal of carving out new programmatic spaces, the team removed the one-storey underground moat space along Grove Street and built a three-storey addition, which was inspired by the original proposal from Carrère & Hastings that detailed an addition to the building’s original construction just a few years after its completion. An underground addition was also added and the new Hewitt Plaza was created.  

The RAMSA team paid particular attention to details in order to honor the history and traditions of the Center while carrying it forward into the future. This includes the warm wood of the Commons which combines the traditional Yale aesthetic with modern detailing. The remaining marks on the brick after cleaning created a patina representing hundreds of years as an active university. All historic roof paneling was maintained and lighting fixtures were restored, as was the decorative painting on the wooden trusses. In Memorial Hall, asbestos was removed from the President’s Room and classical detailing was reinstated, and lighting was fixed to enhance accessibility for dining and catering. In the Dome Room, old plasterwork was replicated with molding.  

This renovation addressed many accessibility issues in the historic building. A new ramp was added in the gallery to create accessible connections to the outdoor Hewitt Plaza. In addition, the design team added two sets of public elevators to the Commons space, which became the main core of accessibility for the building.  

A crowning achievement was the ambitious renovation of the 66-ft-high Commons, which was largely preserved and cleaned of a century’s worth of smoke and grime. The foundation, which had fallen into severe disrepair, was also dug up and lowered 30 inches to address the damage. This also allowed for new programming space to be created while ensuring structural soundness. 

The Commons was also successfully optimized for performance. As it had previously relied on people coming in and out for heating and cooling, it was updated with a new, hidden, performance-ready HVAC system. The team also added targeted lighting, integrated projection and blackout shades.  

The programming supported the campus’ mission by expanding dining and performance spaces. The team introduced the Underground, a casual dining space with a stage, backstage area, and partition. The Dome Room is another flexible performance space, and doubles as a space for masterclasses, events and lectures. Other new casual dining options include the Well, a bar occupying the former food storage space under the Rotunda and the Bow-Wow, a new food shop. The President’s Room was also entirely renovated and designed to allow for important events hosted in the Yale calendar. 

Client: Yale University  
Completed: 2020 
Lead Architects: Graham Wyatt, Melissa DelVecchio, Jennifer Stone 
Photography: Francis Dzikowski/OTTO 
Size: 123,000 sq. ft.

Related Stories

University Buildings | Jun 9, 2022

IDEA Factory at U. of Maryland defies gravity

The E.A. Fernandez IDEA Factory at the University of Maryland’s A. James Clark School of Engineering has a gravity-defying form: The seven-story building’s solid upper floors emerge above the lighter, mostly glass base.

University Buildings | Jun 7, 2022

Newfoundland university STEM building emulates natural elements, local traditions

Memorial University of Newfoundland (MUN) recently opened a new building that will provide interdisciplinary learning and research space for Faculties of Science and Engineering.

Museums | May 31, 2022

University of Texas at Dallas breaks ground on new 12-acre cultural district

The University of Texas at Dallas (UT Dallas) recently broke ground on the Crow Museum of Asian Art, the first phase of a new 12-acre cultural district on campus.

Building Team | May 20, 2022

Caltech breaks ground on a new center to study climate and sustainability

The California Institute of Technology (Caltech) recently broke ground on its Resnick Sustainability Resource Center.

Laboratories | May 20, 2022

Brutalist former Berkeley Art Museum transformed into modern life science lab

After extensive renovation and an addition, the former Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive at the University of California, Berkeley campus reopened in May 2022 as a modern life science lab building.

Sports and Recreational Facilities | May 19, 2022

Northern Arizona University opens a new training center for its student athletes

In Flagstaff, Ariz. Northern Arizona University (NAU) has opened its new Student-Athlete High Performance Center. 

School Construction | May 11, 2022

New Digital Learning Commons at Rutgers supports doctoral programs in over 16 disciplines

The new Digital Learning Commons at the Rutgers University Archibald S. Alexander Library provides students in over 16 courses of study and four professional schools with spacious collaborative and study space.

Sponsored | BD+C University Course | May 10, 2022

Designing smarter places of learning

This course explains the how structural steel building systems are suited to construction of education facilities.

Performing Arts Centers | May 10, 2022

A historic performance space is transformed to reinforce a campus’ Arts District

Connecticut College’s Athey Center for Performance and Research at Palmer Auditorium balances the old and new.

University Buildings | May 9, 2022

An athletic center accentuates a college’s transformation

Modern design and a student health center distinguish the new addition at The University of Saint Joseph in Connecticut.

boombox1 - default
boombox2 -
native1 -

More In Category




halfpage1 -

Most Popular Content

  1. 2021 Giants 400 Report
  2. Top 150 Architecture Firms for 2019
  3. 13 projects that represent the future of affordable housing
  4. Sagrada Familia completion date pushed back due to coronavirus
  5. Top 160 Architecture Firms 2021

 


Magazine Subscription
Subscribe

Get our Newsletters

Each day, our editors assemble the latest breaking industry news, hottest trends, and most relevant research, delivered to your inbox.

Subscribe

Follow BD+C: