flexiblefullpage -
billboard - default
interstitial1 - interstitial
Currently Reading

Rethinking prison design: Iowa Correctional Institution for Women

Building Team Awards

Rethinking prison design: Iowa Correctional Institution for Women

Platinum Award: Iowa's new women's correctional institution offers a revolutionary model for rehabilitating female inmates.


By Robert Cassidy, Executive Editor | May 14, 2018
The double-height lobby of the ICIW's new administration building

The double-height lobby of the ICIW's new administration building features a barrel-vault ceiling, terrazzo flooring, and abundant natural light. Daylighting is employed throughout the facility. © Brent Isenberger Photography.

Eight years ago, when the state of Iowa moved to replace its outdated women’s prison, Warden Patti Wachtendorf was explicit about her vision for the new facility. “I wanted a prison that didn’t look like the stereotypical prison,” she recently recalled. “I wanted it designed for women, not men.”

To Wachtendorf, a 37-year corrections veteran, that meant it had to have “lots of natural light” and “an atmosphere that would allow women to feel safe so they could work out the issues that had brought them to prison in the first place.” Of course, it had to be safe and secure for both offenders and staff; after all, some inmates were convicted murderers.

The 888-bed Iowa Correctional Institution for Women (ICIW), which opened in early 2017, is a far cry from the dark, damp, and dreary hellhole where the state’s female offenders were previously confined. The two-phase, $80 million project, designed by lead architect STV, resulted in the construction of five new buildings and the renovation of six old ones. The Mitchellville campus now houses:

— A “programs building” with a gymnasium, classrooms, vocational education areas, counseling suites, and a library with large windows for natural light.

— A new food services building with two daylit dining halls.

— A healthcare building with a hospice, assisted living facilities, a medical clinic, dental and optometry services, and a mental health unit.

The project team introduced several elements deemed important to female offenders. Showers and bathrooms were equipped with modesty screens and doors. A children’s play area and an outdoor visitor’s courtyard were installed. To avoid over-illumination, which can disturb inmates’ sleep and raise their anxiety level, STV designed the facility to allow the women to control the lighting in their cells and in dayrooms.

The cells were carefully planned. “The women like bunking two to a room, but they don’t want to climb into bunk beds,” said David Miles Ziskind, FAIA, NCARB, LEED AP BD+C, Chief Architect and Senior Vice President at STV. The designers configured the cells to put two beds on the floor and still provide room for comfort.

 

A children's play area humanizes the atmosphere. © Brent Isenberger Photography.

 

STEPPING UP ON MENTAL HEALTH

The design and operation of the institution’s 76-bed Mental Health Unit may be its crowning achievement. At first the plan called for staff offices to be located in the center of the complex, away from the mental health area to the south. “Staff said no, no, no! We need to be right there on the unit!” said Tim Darr, Treatment Services Director.

The unit’s design is in line with the state’s goal of reducing the three-year recidivism rate from 30% to less than 20% in a decade. There are three levels of care—acute, subacute, and intensive outpatient. A team of specially trained corrections officers, two counselors, and a psychologist can move patients from one level to the next, often in quick transitions, based on behavior and treatment needs. “We’ve changed our way of thinking,” said Darr, a 17-year corrections’ veteran. “We’re helping them manage their problems, helping them live outside their cells, but without having to be housed with the stronger personalities in the general population.”

One intriguing way this is achieved is through the unit’s three “watch pods.” Each is a glass-enclosed area that surrounds several cells. “If we have an aggressive offender, we can put her in a watch pod without having to put her in her cell, and staff can keep an eye on her from behind the glass,” said Darr.

 

Floor plan shows the organization of the mental health unit into acute, subacute, and step-down areas. Staff offices are integrated into the unit. Courtesy STV.

 

THE PROOF OF THE PUDDING

In its brief existence the ICIW has become the talk of the corrections community. This year alone, corrections officers from six states have toured the facility, as have those from several foreign countries, most recently Bosnia.

But the truly important data point is the 66% decline in “critical incidents”—a disturbance where security has to be called in—in the new facility. “That’s very significant, especially since one-third of the incidents were attributed to a single offender,” said Jerome Greenfield, MD, Health Services Administrator, Iowa Department of Corrections and a Distinguished Fellow of the American Psychiatry Association. Greenfield credits the highly trained staff and the uplifting spirit of the new environment for the sharp drop in critical incidents.

 

See Also: Sweat equity marks landscaping effort

 

The Iowa Correctional Institution for Women is a textbook case of design having a positive impact on the people for whom the work was built. “There was one inmate who for 10 years in the old prison never let her family visit her, she was so ashamed of her environment,” Ziskind said. “Now they visit weekly, and she’s proud to see them. Think what that means to her as a human being.”

 

The visitation lounge features a wood acoustical ceiling, comfortable furniture, and large windows for daylighting that look out onto the campus and visitation courtyard. © Brent Isenberger Photography.

 

 

Building Team — Submitting firm, lead architect STV Owner Iowa Department of Corrections Architecture consultants Design Alliance Inc., BBS Architects|Engineers SE Raker Rhodes Engineering CE Snyder & Associates MEP/FP BBS Architects|Engineers LEED/Sustainability consultant Shive-Hattery Electronic security systems design Tim Redden & Associates Landscape design Iowa State University GC Walsh Construction Company II LLC CM (phase 1) Heery International CM (phase 2) Samuels Group 

General information – Size 324,354 sf Cost $80 million Construction time February 2011 to February 2017 Delivery method Design-bid-build

 

Return to the 2018 Building Team Awards Landing Page

Related Stories

| Aug 29, 2022

Montana becomes first U.S. state to approve 3D printing in construction

Montana is the first U.S. state to give broad regulatory approval for 3D printing in building construction.

Architects | Apr 22, 2022

Top 10 green building projects for 2022

The American Institute of Architects' Committee on the Environment (COTE) has announced its COTE Top Ten Awards for significant achievements in advancing climate action.

Concrete Technology | Apr 19, 2022

SGH’s Applied Science & Research Center achieves ISO 17025 accreditation for concrete testing procedures

Simpson Gumpertz & Heger’s (SGH) Applied Science & Research Center recently received ISO/IEC17025 accreditation from the American Association for Laboratory Accreditation (A2LA) for several concrete testing methods.

2021 Building Team Awards | Jan 14, 2022

First public-private partnership project in Veterans Administration history saves $34 million in costs

LEO A DALY and McCarthy Building Companies head the project team for the Omaha VA Ambulatory Care Center in BD+C’s 2021 Building Team Awards.

Building Team Awards | Dec 8, 2021

A performing arts center celebrates a legendary rocker and his birthplace

Buddy Holly Hall in Texas receives BD+C’s Silver Building Team Award.

Building Team Awards | Dec 7, 2021

A rapid response to a health emergency

Baptist Hospital of Miami’s 233-bed Hope Tower receives BD+C’s Bronze Building Team Award

Building Team Awards | Dec 3, 2021

Putting science on display, thanks to a design-build approach

UC Riverside’s Plant Growth Environments Facility receives BD+C’s Bronze Building Team Award.

Building Team Awards | Dec 2, 2021

An academic ‘precinct’ brings arts and sciences together

Wofford College’s Chandler Center for Environmental Studies receives BD+C’s Silver Building Team Award.

Building Team Awards | Dec 1, 2021

Denver sets the bar for water reclamation and reuse

A new administration building for the city’s water utility company scores Platinum in BD+C’s 2021 Building Team Awards.

2021 Building Team Awards | Nov 17, 2021

Caltech's new neuroscience building unites scientists, engineers to master the human brain

The Tianqiao and Chrissy Chen Institute for Neuroscience at the California Institute of Technology in Pasadena wins a Gold Award in BD+C's 2021 Building Team Awards.

boombox1 - default
boombox2 -
native1 -

More In Category




halfpage1 -

Most Popular Content

  1. 2021 Giants 400 Report
  2. Top 150 Architecture Firms for 2019
  3. 13 projects that represent the future of affordable housing
  4. Sagrada Familia completion date pushed back due to coronavirus
  5. Top 160 Architecture Firms 2021

 



Magazine Subscription
Subscribe

Get our Newsletters

Each day, our editors assemble the latest breaking industry news, hottest trends, and most relevant research, delivered to your inbox.

Subscribe

Follow BD+C: