Patient priorities: Cleveland Clinic Taussig Cancer Center

Gold Award: Cleveland Clinic’s new cancer center is a transparent, collaborative hub for improved patient experiences and enhanced communication with caregivers.

May 17, 2018 |
Cleveland clinic exterior

The seven-story cancer center is clad in glass curtain wall to maximize daylighting and views of the campus. In the main lobby, greeters welcome patients upon arrival. A palette of wood, glass, and daylight provides clear wayfinding throughout the ground level. Robert Benson Photography.

The design of the Cleveland Clinic Taussig Cancer Center was developed with one main guiding principle: optimize patient treatment and provide multidisciplinary care for them under one roof. The new 390,220-sf facility condensed the cancer services into one efficient building while improving the overall treatment process for both the patients and their families.

The healthcare facility’s project team adopted the Cleveland Clinic’s Owner-Controlled Team Project Delivery Method (OCTPD) to complete the project on time and under budget. OCTPD is Cleveland Clinic’s practice model of project delivery where the owner provides the knowledge and leadership to lead a team of industry experts to define and deliver a project by maximizing the benefits of coordinated teamwork.

The resulting seven-story, patient-first facility includes 126 exam rooms, 98 infusion bays, diagnostic imaging and genetics/genomics testing, dedicated areas for clinical trials, and 176 physician offices with support and conference areas.

 

Cleveland Clinic lobbyRobert Benson Photography.

 

Natural light pierces the building from every angle, but the project team determined it was especially important for patient treatment areas to form a connection to nature. In the lower level radiation oncology treatment floor, high ceilings were used to bring in more light to the lower level and a large skylight structure allows daylight to pour in from above. Floors two through four are tabbed for infusion treatment with exam rooms and infusion bays that are all aligned along the north elevation to provide exterior views across the landscaped campus spine. Infusion patients may be in treatment for up to six hours, so providing this connection to nature with wide-open views was especially important.

The first floor focuses on support services that include a private cancer hematology lab, a wellness center with reflexology and massage therapies, art and music therapy, a retail pharmacy, a boutique where patients can get assistance with wigs, prosthetics, and makeup, a resource center, and a meditation space. Administrative offices are located on floors five and six and also include bountiful natural light.

 

Cleveland Clinic treatment roomThe infusion treatment exam rooms and infusion bays are aligned along the north elevation to provide exterior views across the landscaped campus spine. Robert Benson Photography.

 

The steel-framed building uses composite floor slabs supported by a mat foundation. The building envelope consists of a unitized aluminum curtain wall with glass and granite panels. A 30-foot slab cantilevers out over the entire 350-foot span of the south façade and main entry.

Prefabrication methods were used to improve quality, enhance the schedule, and reduce the cost of the project. The MEP engineer set up a prefabrication warehouse a few miles from the project site where a significant portion of the above-ceiling MEP racks were built before being transferred to the site and installed.

BIM played a critical role in the project. A preliminary model was used during pre-construction to help inform the estimating effort as the design’s costs were being established. When design-assist contractors for mechanical, electrical, and fire protection were selected, they immediately began working with the design team to evaluate the early MEPFP models for cost and constructability. A common cloud-based server housed all the current models so any team member could see any other partner’s current model and perform “clash tests” between the models.

 

Cleveland Clinic changing roomChanging room. Robert Benson Photography.

 

As each member of the team modeled their support system, they also modeled the hangers used to support them. This allowed the team to map the coordinates of the hangers and install them prior to the pouring of the concrete floors. Not only was the installation safer and faster, it also ensured 100% compliance with the approved model/design and eliminated any clashes in the field. Additionally, simple mockups created from tape and cardboard helped to ensure efficient room layout for users to provide the best care possible. These mockups helped save about $1.5 million from future user change requests.

Overall, the project team achieved substantial completion of the building on the same day identified 27 months earlier at ground breaking. The final construction cost resulted in an overall savings to the owner of $21 million, $17 million of which was directly attributed to the collaborative efforts of the design and construction team.

 

Prefabrication techniques used on Cleveland ClinicThe team employed prefabrication techniques, including MEP trade racks, to improve quality, enhance the schedule, and reduce costs.

 

Building Team — Submitting firm, general contractor Turner Construction Company Owner Cleveland Clinic Architect William Rawn Associates Architect of record Stantec Structural engineer LeMessurier Consultants MEP engineer Bard, Rao + Athanas Consulting Engineers

General Information — Size 380,000 sf Construction cost $190 million Construction time September 2014 to June 2017 Delivery method CM at risk

 

Return to the 2018 Building Team Awards Landing Page

Overlay Init