A New York-area community college adds new zest to its library

Wired seating and group work areas abound.   

May 16, 2017 |

LaGuardia Community College in Queens, N.Y., has added 21,000 sf to its campus's library space, which includes a 74% increase in its seating capacity. Image: Ola Photography. 

Libraries remain one of the typologies that colleges and universities continue to invest in avidly. And most new construction and renovation seems to focus on creating spaces where students and even faculty can collaborate.

A recent example is the $15 million, 21,000-sf expansion of LaGuardia Community College in Long Island City, N.Y., which debuted May 12. This library, with more than 650,000 visitors annually, is one of the campus’s most heavily used spaces, and its expansion “is long overdue,” says the college’s president Gail O. Mellow.

The expansion converted a section of the second floor at the college’s E-building, which had been used for offices and classrooms, into more library space above the library’s existing mezzanine. It made the existing, previously single-floor, library 60% larger, and increased its seating capacity 74% to 732 by adding 312 workstations powered by Internet connections in each.

The new floor includes a 5,750-sf courtyard reading room, the 2,790-sf Thomson Reading Room, a 1,570-sf media lab, 1,360-sf archive room, a video editing room, a recording room, a language lab, offices, 11 group study rooms, restrooms, storage spaces, and mechanical and data rooms. There are also 50 new offices. 

To achieve this expansion, the construction team—which included IBI Group Gruzen Samton (architect), Stalco Construction (GC), and AECOM (CM)—removed the original stairs from the main floor to the mezzanine, and cut a 50x60-ft opening into the concrete slab of the second-floor library space for a new structural steel staircase with wooden treads and handrails.

 

 

The construction team cut a 50x60-ft opening in the concrete slab of the new second-floor library space to accommodate a new staircase. Image: Ola Photography

 

The opening of the second floor is an architectural feature with glass sides that allow patrons to see into the library. 

The challenges of this project included working while the existing library was in operation. Construction crews accessed the site through the exterior wall opening, and materials deliveries came through a ramp or a hoist through the second-floor opening. (The new stair was carried in sections through the exterior all and assembled onsite.) The crews never had access to the building’s elevator.

A temporary wall mitigated noise and dust. And when possible, the crews worked while students were away, on weekends and during spring break. 

Other stakeholders on this project included the Dormitory Authority of the State of New York. LaGuardia Community College is part of the City University of New York system, and educates 50,000 New Yorkers annually. Its student population is largely lower-income, new-immigrant, or otherwise disadvantaged.

The Building Team included Joseph R. Loring & Associates (MEP), Ysrael A. Seinuk, P.C. (SE), and Whitehouse Lighting Design (lighting). The library’s atrium space above the stair features three oversized round light fixtures, which can be lowered automatically for maintenance.

Phase 2 of this project will focus on the first floor, and renovations will be based in part on input from students, faculty, and staff, according to the college

Overlay Init