flexiblefullpage -
billboard - default
interstitial1 - interstitial
catfish1 - bottom
Currently Reading

New Long Beach office building reflects Mid-Century Modern garden-style motif

New Long Beach office building reflects Mid-Century Modern garden-style motif

Built on former oil well site that had been considered undevelopable.


By Peter Fabris, Contributing Editor | September 20, 2022
Laserfiche Headquarters ext
Courtesy Paul Vu.

The new Long Beach, Calif., headquarters of Laserfiche, a provider of intelligent content management and business process automation software, was built on a brownfield parcel previously considered undevelopable. The project began with capping eight abandoned oil wells and included the removal of several storage tanks. The 102,840 sf development consists of four floors and a parking garage. The building can accommodate 550 full time in-office employees, or up to 750 hybrid workers.

Constructed on a prominent corner of a new tech corridor in northern Long Beach, the building’s design gives nods to a garden office structure across the street designed by Mid-Century Modern architect Ed Killingsworth. The scale and style of that iconic building provided a design reference point. The massing of the structure is turned 90 degrees and stepped back at the upper floors to relate to the scale of the garden office. The upper floors then slide to shade the building on the south face and create decks on the north face for socializing and connecting to nature via treetops and mountain views.

The building core is located on the west facade to minimize the need for windows, resulting in a dramatic reduction of afternoon heat gain. Moving the core from the center of the building to the western edge also created an expansive connected work area providing flexibility in the work environment. Two locations have dramatic double height spaces. One, located at the entry, provides for a two story “outdoor porch” and lobby with a tranquility koi pond. The second location, called “Skylab,” is positioned on the top floor with views of downtown Long Beach, the Pacific Ocean, and the Palos Verdes Peninsula. This a flexible “ideation space” for employee teams and serves as a beacon to motorists traveling on the busy 405 Freeway.

Each floor features individual work areas, large and small conference spaces, and expansive flex areas that can be rearranged with mobile furniture. Wide and naturally lit stairwells connect all levels, providing inviting passageways that encourage use to promote health and wellness. Natural wood, stone, and concrete paired with the brand color of dark blue and distinctive orange guide and define the palette.

The project aimed for LEED Platinum. The design considers water consumption and rainwater retention, as well as energy uses, air quality, and ventilation. Vertical and horizontal fins increase energy efficiency and promote thermal comfort by providing solar shading to the building. All employees have access to natural light at their workstations.

On the Building Team:
Owner and/or developer: Laserfiche
Design architect: Studio One Eleven
Architect of record: Studio One Eleven
MEP engineer: Southland Engineering
Structural engineer: Structural Focus
General contractor/construction manager: Millie & Severson

Laserfiche Headquarters ext 2
Courtesy Paul Vu.
Laserfiche Headquarters ext 3
Courtesy Paul Vu.
Laserfiche Headquarters int
Courtesy Paul Vu.
Laserfiche Headquarters int 2
Courtesy Paul Vu.

 

Related Stories

Office Buildings | May 20, 2024

10 spaces that are no longer optional to create a great workplace

Amenities are no longer optional. The new role of the office is not only a place to get work done, but to provide a mix of work experiences for employees.

Office Buildings | May 16, 2024

New Gensler report calls for workplace design that responds to employees’ ‘human emotions’

High performing offices are linked to how well they leverage amenities.

Adaptive Reuse | May 9, 2024

Hotels now account for over one-third of adaptive reuse projects

For the first time ever, hotel to apartment conversion projects have overtaken office-to-residential conversions.

Biophilic Design | May 6, 2024

The benefits of biophilic design in the built environment

Biophilic design in the built environment supports the health and wellbeing of individuals, as they spend most of their time indoors.

Retail Centers | May 3, 2024

Outside Las Vegas, two unused office buildings will be turned into an open-air retail development

In Henderson, Nev., a city roughly 15 miles southeast of Las Vegas, 100,000 sf of unused office space will be turned into an open-air retail development called The Cliff. The $30 million adaptive reuse development will convert the site’s two office buildings into a destination for retail stores, chef-driven restaurants, and community entertainment.

Mixed-Use | Apr 23, 2024

A sports entertainment district is approved for downtown Orlando

This $500 million mixed-use development will take up nearly nine blocks.

AEC Innovators | Apr 15, 2024

3 ways the most innovative companies work differently

Gensler’s pre-pandemic workplace research reinforced that great workplace design drives creativity and innovation. Using six performance indicators, we're able to view workers’ perceptions of the quality of innovation, creativity, and leadership in an employee’s organization.

Laboratories | Apr 15, 2024

HGA unveils plans to transform an abandoned rock quarry into a new research and innovation campus

In the coastal town of Manchester-by-the-Sea, Mass., an abandoned rock quarry will be transformed into a new research and innovation campus designed by HGA. The campus will reuse and upcycle the granite left onsite. The project for Cell Signaling Technology (CST), a life sciences technology company, will turn an environmentally depleted site into a net-zero laboratory campus, with building electrification and onsite renewables.

Mixed-Use | Apr 4, 2024

Sustainable mixed-use districts: Crafting urban communities

As a part of the revitalization of a Seattle neighborhood, Graphite Design Group designed a sustainable mixed-use community that exemplifies resource conversation, transportation synergies, and long-term flexibility.

Office Buildings | Apr 2, 2024

SOM designs pleated façade for Star River Headquarters for optimal daylighting and views

In Guangzhou, China, Skidmore, Owings & Merrill (SOM) has designed the recently completed Star River Headquarters to minimize embodied carbon, reduce energy consumption, and create a healthy work environment. The 48-story tower is located in the business district on Guangzhou’s Pazhou Island.

boombox1 - default
boombox2 -
native1 -

More In Category




halfpage1 -

Most Popular Content

  1. 2021 Giants 400 Report
  2. Top 150 Architecture Firms for 2019
  3. 13 projects that represent the future of affordable housing
  4. Sagrada Familia completion date pushed back due to coronavirus
  5. Top 160 Architecture Firms 2021