A new lease on life for The Gin at the Co-Op District

The city specified the modern era’s leading sustainability features, but also requested a façade that harkened back to its agricultural roots.

Sponsored content
September 26, 2017 |
The Cotton Gin at night

CENTRIA’s EcoScreen perforated screen wall system gives The Gin at the Co-Op District its lantern-like glow effect

Residing on Farley Street in downtown Hutto, Texas, the Hutto Cotton and Grain Co-Op served its namesake community for close to a century. Then, at the turn of the 21st century, Hutto’s population exploded, urging major urban expansion. When the expansion encroached on neighboring farmland, the collection of cotton gins was abandoned for nearly a decade.

In 2012, Hutto city officials asked Austin-based Antenora Architects, LLP to give the facility new life by transforming it into a public event space. The city specified the modern era’s leading sustainability features, but also requested a façade that harkened back to its agricultural roots. The 2008 economic recession severely minimized the project’s scope, but the efficient use of recycled materials and an absence of complex mechanical systems allowed the firm to complete the project with a relatively meager budget of $1 million.

“Their new plan was to use the gins in their current location, with the idea of a pavilion or event hall,” says Michael Antenora, principal of Antenora Architects. “Our design concept tried to preserve the original character of the buildings and make them as eye-catching as possible to be the centerpiece of a new civic block.”

The Cotton Gin during the dayDuring the day, the Cotton Gin at the Co-Op District’s interior remains cool in spite of the harsh Texas sun

 

The final product needed to be visually impressive and functional in Texas’s climate. Just as one would apply sunscreen to shield the skin from the scorching sun, Texas buildings must be built with a façade that can withstand the heat.

With this in mind, Antenora Architects specified CENTRIA EcoScreen® perforated screenwalls with a stainless steel finish.  EcoScreen panels offer a 10–40 percent open area to control light and air movement while elegantly blending industrial and other applications with their surroundings. Designers relied on interior fans and four rooftop turbines to facilitate air movement throughout the facility.

“Despite the hot Texas sun, it’s actually quite cool inside,” Antenora says.

The stainless steel’s durability and corrosion resistance was an important factor in maintaining functionality and preserving long-term investment.

The team from Antenora Architects was attracted to the dual nature of the stainless steel perforated EcoScreen panels, which serve as both a transparent and reflective surface. The building’s luminous aesthetic is created through a combination of natural and artificial lighting. The complex design creates the appearance of a solid, corrugated wall during daylight hours. In the evening, the light filters through the perforated panels to reveal the interior against a solid backdrop.

Meeting its design, performance and budgetary requirements earned The Gin at the Co-Op District design and construction awards from AIA Austin, the Texas Society of Architects the Association of Builders and Contractors. In addition, the sustainability features of the metal earned the building LEED Silver certification.

Overlay Init