flexiblefullpage -
billboard - default
interstitial1 - interstitial
catfish1 - bottom
Currently Reading

January 2013: New Projects Portfolio

January 2013: New Projects Portfolio

New high school football stadium touches down at Texas school district; botanical gardens visitors center achieves net-zero energy status; and child care center rebuilds after Hurricane Katrina damage.


By By Amy McIntosh, Associate Editor | January 4, 2013
This article first appeared in the January 2013 issue of BD+C.

New high school football stadium touches down at Texas school district

Allen (Texas) Independent School District’s Eagle Stadium debuted to a sold-out crowd last August. The $60 million football stadium was designed by PBK Architects and built by Pogue Construction. Construction began on the 18,000-seat stadium in 2010. It features a 38-foot-wide high-definition video screen and a 75-foot Daktronics scoreboard. The field is surfaced in NaturalGrass Matrix turf. The facility also includes an 11,256-sf weight room and an indoor golf practice area.

[pagebreak]

Botanical gardens visitors center achieves net-zero energy status

The Coastal Maine Botanical Gardens Bosarge Family Education Center in Boothbay, Maine, has become the first nonresidential development in Maine to achieve net-zero energy status. After a year of operation, the LEED Platinum, 8,000-sf visitors’ center, designed by Maclay Architects and Scott Simons Architects, produces almost 30% more energy than it uses. The excess energy is used to supplement other power needs throughout the botanical gardens. Also on the Building Team: Fore Solutions (green building consultants), Allied Engineering (mechanical/electrical), H.P. Cummings (construction manager), Bensonwood (building shell construction), and Becker Structural Engineers.

[pagebreak]

Child care center rebuilds after Hurricane Katrina damage

Children’s Place Developmental Preschool and Child Care in the Lakeview neighborhood of New Orleans was severely damaged by Hurricane Katrina in 2005. The ground-up reconstruction of the school started in 2011 and was completed last August. AGL Architecture & Interior Design conceived the 3,500-sf space, built on a $500,000 budget, as a playhouse-like setting. The preschool’s geometrically shaped windows were placed at a child’s height to give the children a view to the outside. Construction South was the general contractor. Raymond Canzoneri & Associates was MEP engineer.

[pagebreak]

Century-old university building earns gold by going green

A renovated visitors’ center and administrative building on the campus of Loyola University in New Orleans has earned LEED Gold certification. Designed by Mathes Brierre Architects, the upgrade includes green features that have provided the 101-year-old Thomas Hall with a 30% savings in energy and an overall cost savings of 27% since the renovation. Twenty percent of materials within the building contain recycled content. Use of native plants and high-efficiency plumbing fixtures led to a 47% reduction in water use. Landis Construction Co. served as general contractor.

[pagebreak]

Residential development provides support, privacy for tenants

Narford Road, a 62-unit housing development in the Hackney borough of London, is a new project from Fraser Brown MacKenna Architects. The development, located on a former industrial site, includes Salvesen House, an 18-bedroom care and support facility for residents with mild learning disabilities. Timber screens and high-level windows maintain a level of privacy, and, aside from ground-floor vehicle access to the wheelchair-accessible units, the site is entirely car-free. The Building Team also included BPP Construction Consultants, Mullaley and Company Ltd. (contractor), and MESH Landscape Architects. The owner is One Housing Group.

[pagebreak]

Medical center to offer scenic views to enhance treatment options

Gilbane Building Co. recently completed construction on the 366,000-sf LEED-certified Einstein Medical Center Montgomery in East Norriton, Pa. The 146-bed facility, designed by Perkins+Will, provides cardiovascular, orthopedic, women’s health, critical care, and outpatient medical services. An entire floor is dedicated to mother and infant services. A five-story atrium adds natural daylight to the space and provides views to the neighboring Norristown Farm Park. Hammes Company served as engineer. +

Related Stories

| May 1, 2013

World’s tallest children’s hospital pushes BIM to the extreme

The Building Team for the 23-story Lurie Children’s Hospital in Chicago implements an integrated BIM/VDC workflow to execute a complex vertical program.

| Apr 22, 2013

Top 10 green building projects for 2013 [slideshow]

The AIA's Committee on the Environment selected its top ten examples of sustainable architecture and green design solutions that protect and enhance the environment.

| Apr 19, 2013

Must see: Shell of gutted church on stilts, 40 feet off the ground

Construction crews are going to extremes to save the ornate brick façade of the Provo (Utah) Tabernacle temple, which was ravaged by a fire in December 2010.

| Apr 16, 2013

5 projects that profited from insulated metal panels

From an orchid-shaped visitor center to California’s largest public works project, each of these projects benefited from IMP technology.

| Apr 12, 2013

Nation's first 'food forest' planned in Seattle

Seattle's Beacon Food Forest project is transforming a seven-acre lot in the city’s Beacon Hill neighborhood into a self-sustaining, edible public park.

| Apr 10, 2013

23 things you need to know about charter schools

Charter schools are growing like Topsy. But don’t jump on board unless you know what you’re getting into.

| Mar 27, 2013

Small but mighty: Berkeley public library’s net-zero gem

The Building Team for Berkeley, Calif.’s new 9,500-sf West Branch library aims to achieve net-zero—and possibly net-positive—energy performance with the help of clever passive design techniques.

| Mar 20, 2013

Folding glass walls revitalize student center

Single-glazed storefronts in the student center at California’s West Valley College were replaced with aluminum-framed, thermally broken windows from NanaWall in a bronze finish that emulates the look of the original building.

| Feb 25, 2013

Turner employs rare 'collapsible' steel truss system at Seattle light rail station

To speed construction of the $110 million Capitol Hill Station light-rail station in Seattle, general contractor Turner Construction will use an unusual temporary framing method for the project's underground spaces.

boombox1 - default
boombox2 -
native1 -

More In Category




halfpage1 -

Most Popular Content

  1. 2021 Giants 400 Report
  2. Top 150 Architecture Firms for 2019
  3. 13 projects that represent the future of affordable housing
  4. Sagrada Familia completion date pushed back due to coronavirus
  5. Top 160 Architecture Firms 2021