Denning House completes at Stanford University

Ennead Architects designed the building.

April 02, 2019 |
Denning House exterior

Courtesy of Ennead Architects, ©2018 Tim Griffith. All rights reserved

Denning House, the new home for the Knight-Dennessy Scholars Program, has completed at Stanford University. The new building will be a gathering place for a community of graduate scholars across diverse disciplines where they can share ideas and develop as leaders.

 

See Also: Tulane University’s new student center combines the old and the new

 

Denning House offers a variety of meeting, classroom, and dining spaces. The spaces are offered in formal and informal settings, large and small sizes, indoors and outdoors, and are suitable for individual study, small gatherings, or large events. The building was built on the site of a former parking lot surrounded by a dense forested landscape of California oaks.

 

Courtesy of Ennead Architects, ©2018 Tim Griffith. All rights reserved.

 

The building’s design places the dining space, classrooms, and lounges on the second floor to take advantage of the surrounding views. The administration, conference, and back-of-house facilities are located on the ground floor. The 18,000-sf facility uses a Douglas fir wood structure and surfaces throughout the interior and cypress cladding on the exterior to give it the feel of a treehouse. The south side of the building comprises a wall of bird-friendly glass that opens up to an outdoor deck that runs the length of the structure.

 

Courtesy of Ennead Architects, ©2018 Tim Griffith. All rights reserved.

 

Courtesy of Ennead Architects, ©2018 Tim Griffith. All rights reserved.

 

Courtesy of Ennead Architects, ©2018 Tim Griffith. All rights reserved.

 

Courtesy of Ennead Architects, ©2018 Tim Griffith. All rights reserved.

 

Courtesy of Ennead Architects, ©2018 Tim Griffith. All rights reserved.

 

Courtesy of Ennead Architects, ©2018 Tim Griffith. All rights reserved.

Overlay Init