flexiblefullpage -
billboard - default
interstitial1 - interstitial
Currently Reading

What's old is new: Why you should consider adaptive reuse

Adaptive Reuse

What's old is new: Why you should consider adaptive reuse

CannonDesign shares some of its adaptive reuse projects, from a long-abandoned mall to former newspaper headquarters.


By Mike Cavanaugh and Scott Waddell | CannonDesign | December 9, 2022
Adaptive reuse office interior modern design
The Square and Cash App office is a stunning adaptive reuse effort that melds modern design, historic urban fabric and a community-focused mission to create a remarkable new space in the heart of St. Louis. Courtesy CannonDesign

While new construction allows for incredible levels of customization, there’s no denying that new buildings can have adverse impacts on the climate, budgets, schedules and even the cultural and historic fabrics of communities. While any responsible architect will design buildings to minimize these impacts, there is no avoiding them entirely.

One proven strategy to limit these impacts is breathing new life into existing buildings, especially those with long-life durability, aesthetic character and long-lasting exterior cores of steel and concrete. Known as adaptive reuse, this strategy takes an existing, unused building (think your nearby empty mall, a vacant corporate office, a long-unused factory) and transforms it into a needed space that will bring value and vibrancy to its community.

Why reuse?

According to the 2019 United Nations Global Status Report for Buildings and Construction, almost 40 percent of energy-related greenhouse gas emissions are from the buildings and construction sector. Building new inherently requires more natural resources and embodied carbon, the amount of carbon dioxide emitted to produce a material.

Adaptive reuse can also often reduce construction spending, as much of the building’s core materials are being reused. The budget for new materials during an adaptive reuse should be considerably smaller, and sometimes economic incentives are provided by local governments for revitalizing an old building. In today’s world of supply chain disruptions, adaptive reuse also requires less materials and potentially less delays in the renovation schedule. A Deloitte analysis revealed that compared to new construction, adaptive reuse projects cost around 16 percent less and are completed in 18 percent less time, even before the pandemic shortage issues.

Neighborhoods often welcome adaptive reuse for this reason, and also because it creates less disruption than new construction, with minimal construction equipment, noise, debris and more. Buildings with legacy and heritage can also have new life breathed into them, with the design honoring its past use. Blending new technology within a historic framework results in a one-of-a-kind design and experience for those who use the space.

Below is a sampling of some of our adaptive reuse projects. These projects reimagine everything from an old bank to a former newspaper headquarters to a long-abandoned mall.

The University of Kansas | Strawberry Hill

The University of Kansas Health (TUKH) sought to bring mental health services to the downtown Kansas City, Kansas community, but couldn’t find a suitable place for a new building in the Johnson County area. Our design team worked with TUKH to convert a former Environmental Protection Agency office building into a 48-bed mental health inpatient facility. The facility not only provides much needed mental health services to an underserved area, it initiated a significant economic boost to the area with job creation, new retail spaces and more.

Before and after of university building interior
Before and after. Courtesy CannonDesign

The original building had an expansive atrium, and our design team added lush green walls and plenty of plant life that can be viewed from most public areas in the facility, making for better patient outcomes and an improved staff experience. Flexibility was another crucial component during renovation. Knowing the number of patients fluctuates along with the needs of those patients, a hospital that could easily adapt to those changes was paramount within the building’s existing floor plates.

Square and Cash App Office (Block)

Old and new media collide in the Square and Cash App office in St. Louis, which repurposes the former home of the St. Louis Post-Dispatch. The design melds modernity and history to help a growing business expand its local workforce, recruit and retain talent and have the spaces to ensure the business’ success.

The original Post-Dispatch newspaper printing press remains in place, at the center of a coffee bar and lounges for staff socialization. Other amenities for the staff include an all-hands space, a rooftop terrace, multilevel atria, employee amenity spaces and more. Employees have options of where to work alone or collaborate with colleagues. In another nod to the building’s history, it features and preserves Joseph Pulitzer’s former office.

Post-Dispatch building interior
The Post-Dispatch building was built in 1930 by the St. Louis Globe-Democrat to house presses, distribution equipment and offices. Courtesy CannonDesign

Northwestern Medicine | Bloomingdale

Northwestern Medicine (NM) sought to improve access to its care in their west region of Chicago. It chose to renovate an existing underutilized MOB in a former large-scale retail space in the western suburbs. This project revitalized a previously bustling retail area and created a new brand presence for the academic medicine powerhouse.

Our design team worked with NM on a complete interior and exterior renovation that consolidated multiple services under one roof with centralized provider stations and shared public spaces, allowing for greater design impact and operational efficiency. To expedite the schedule and create familiarity for providers, prefabricated, modular exam rooms were implemented.

Northwestern medicine exterior before and after remodel
Before and after. Courtesy CannonDesign

Integrating the NM brand standards within a former ‘big box’ retail space was a challenge. Our interiors team took advantage of the taller ceilings in public areas by emphasizing the skylights and creating ‘protected’ spaces with descending trellises. Additionally, the exterior enclosure of the building was completely reconsidered for both aesthetic impact and enhanced energy performance.

St. Louis Power House

Constructed in 1928 and designated as a landmark by the National Historic Register, the Power House once provided coal-fired steam heat to a dozen buildings in downtown St. Louis. Since decommissioned in 1980, the building became an empty shell, devoid of occupants and taking up valuable downtown real estate.

Our firm purchased the Power House in 2007 and transformed it into our new St. Louis office while preserving the original structural steel and exterior shell of the building. The basement consists of a boardroom, model shop and materials library, while a rooftop conference and lunchroom originally stored coal conveyor equipment. The 100+ employees who use this office as their homebase have a centralized location that went from a bastion of the industrial revolution to a space where the future is designed.

Small-scale reuse

Sometimes a small project can make a big difference. Two of our health projects—CHOC Thompson Autism Center and Cedars-Sinai Breast Health Services Building—were former banks transformed into specialized clinics tailored for their specific patient populations.

CHOC Thompson Autism Center modern interior
Our team transformed a former bank into the CHOC Thompson Autism Center. Evidence-based strategies and research yielded design ideas around controlling environmental parameters such as light, color, sound, spatial transitions and artwork, as well as specialized safety considerations. Courtesy CannonDesign

 

More from Author

CannonDesign | Jan 9, 2023

How modular solutions can help address skyrocketing construction costs

Modular builder Joshua Mensinger details three ways modular solutions aid in lowering construction costs.

CannonDesign | Jun 13, 2022

University of Kansas Health System cancer care floors foster community and empathy

On three floors of Cambridge Tower A at The University of Kansas Health System in Kansas City, patients being treated for blood cancers have a dedicated space that not only keeps them safe during immune system comprising treatments, but also provide feelings of comfort and compassion.

CannonDesign | Mar 21, 2022

Three must-know strategies for developers in today’s life sciences industry

The demand for technologically advanced, flexible, and optimized lab space for life sciences and biotech tenants is at an all-time high.

CannonDesign | Jan 28, 2022

3 must-know strategies for developers in today’s life sciences industry

While the life sciences industry had been steadily growing, this growth exploded when the pandemic arrived—and there is no indication that this lightning-fast pace will slow down any time soon.

CannonDesign | Oct 19, 2020

Flexible design helped the University of Kansas Strawberry Hill Behavioral Health Hospital adapt to the coronavirus

The University of Kansas Strawberry Hill Behavioral Health Hospital had been open for just over six months when it was faced with the global coronavirus pandemic.

CannonDesign | Sep 2, 2020

The online learning lab: Investing in resources to improve hybrid learning models

Over the summer, many institutions transformed to adapt the in-person experience and bring campus populations back to campus for the fall. This has been an enormous undertaking.

CannonDesign | Jun 9, 2020

CannonDesign unveils COVID Shield

As the world evolves its response to the COVID-19 pandemic, one clear reality is testing for the virus will be part of our daily lives for the foreseeable future.

CannonDesign | May 6, 2020

5 valuable questions building engineers will be asking after COVID-19

What will be the new normal in the post-COVID-19 world and to what extent will the way we interact with the built environment change?

CannonDesign | Apr 3, 2020

Test facility in a box: Modular, walk-in booth design for coronavirus testing

To address the need for testing in urban areas for those without vehicles, CannonDesign architect Albert Rhee created a walk-in testing booth that is slated for public use.

CannonDesign | Apr 1, 2020

Three reasons you should keep sewing face masks (as long as you follow simple best practices)

Here are three reasons to encourage sewists coast to coast to keep their foot on the pedal.

boombox1 - default
boombox2 -
native1 -

More In Category




halfpage1 -

Most Popular Content

  1. 2021 Giants 400 Report
  2. Top 150 Architecture Firms for 2019
  3. 13 projects that represent the future of affordable housing
  4. Sagrada Familia completion date pushed back due to coronavirus
  5. Top 160 Architecture Firms 2021

 



Magazine Subscription
Subscribe

Get our Newsletters

Each day, our editors assemble the latest breaking industry news, hottest trends, and most relevant research, delivered to your inbox.

Subscribe

Follow BD+C: