Assembled in six days: Axis and NRB's Vanderbilt Family Health Center is on the cutting edge

NYC Health & Hospitals wanted to minimize disputation to the residents because the location chosen was in a residential neighborhood.

Sponsored content
February 04, 2019 |

Building this facility in a controlled environment and away from the site helped reduce time and costs in project management and general conditions, allowing NYC Health & Hospitals to meet the budget set for this capital project.

The Vanderbilt Family Health Center, built by Axis Construction Corp. and NRB Inc., both members of the Modular Building Institute, is the first new healthcare facility constructed on Staten Island in more than 10 years and is strategically located in a neighborhood that has the greatest and most convenient access to mass transit for patients and staff.

NYC Health & Hospitals wanted to minimize disputation to the residents because the location chosen was in a residential neighborhood. By utilizing “off-site” construction not only were they able to open the facility, treat patients and generate revenue over nine months ahead of a conventional construction schedule, but also significantly reduced neighborhood disruption.

Logistically the project site presented numerous challenges during the delivery and installation phase of the project. Cooperation and careful planning between all stakeholders, as well as the use of a 600ton hydraulic crane, allowed the building to be installed in just six days with minimal impact to the community.

The building incorporates Clinical Programs including Pediatrics, Women’s Health, Ophthalmology, Podiatry, Radiology, Diabetes Care as well as Behavioral Health, all meeting the stringent NYC building codes and Dept. of Health regulations.

The building blended the right mix of architectural, structural, mechanical/electrical features while maintaining strict adherence to budget requirements, critical to the success of the project, as it was funded by NYC. It features a two-story curtain wall entry system allowing natural light to fill the entryway, factory applied thin-brick exterior with full parapet, ceramic tiled toilet rooms and clean, smooth interior finishes of the offices and clinic spaces for ease of maintenance.

The non-combustible design is a structural steel post and beam assembly with light gauge infill and pre-poured concrete floors in a composite steel deck to help achieve sound deadening and fire ratings. The customized facility was built completely together at the plant as a two-story structure to ensure precision fit and finish of all features and systems, resulting in a shorter site installation time and reduced on-site activity and disruption to the community.

Once completed, the building was deconstructed and loaded to transporters. This process allowed the building to arrive with all the exterior brick installed as well as a high level of completion on the interior, reducing site completion time significantly. The building was designed with minimal interior columns to allow for maximum flexibility in use. Each module was designed with engineered lifting lugs for fast and simple offloading on to the foundations and a more efficient stacking process meeting exacting tolerances.

 

Company Contact:

Modular Building Institute

434-296-3288

communications@modular.org

modular.org

Overlay Init