flexiblefullpage -
billboard - default
interstitial1 - interstitial
Currently Reading

8 inefficiencies in the architecture + design industry (and possible solutions)

billboard - default
interstitial1 - interstitial
Architects

8 inefficiencies in the architecture + design industry (and possible solutions)

Matthew Rosenberg has identified 8 major inefficiencies in the architecture and design industry, as well as a solution for each of them.


By M-Rad Architecture + Design | February 7, 2018

Every industry has their fair share of inefficiencies which can stifle production. But once in a while, someone comes along who can not only identify the problems, but also offer solutions. The world of architecture and design is not immune to inefficiencies, but Matthew Rosenberg, the founder of M-Rad Architecture + Design, has some ideas on how to fix the broken system.

“You never bathe in the same river twice, because things change, which keeps everything fresh and interesting,” explains Rosenberg. “The same goes for the architecture and design field, where for far too long the river was standing idle, becoming stagnant. Our business model and proposed solutions are helping to get it flowing once again.”

Rosenberg has identified 8 major inefficiencies in the architecture and design industry, as well as a solution for each of them. They include:

  1. PROBLEM: Brokers. Paying a middleman to find projects takes away revenue for the architect.
    SOLUTION: Cut out the Broker by forming relationships directly with developers and clients.
  2. PROBLEM: Underpaid, overworked designers and architects. The architecture industry is notorious for low wages, heavy workload, stressful deadlines until you “make it” to the top.
    SOLUTION: Allow the designers and architects to take equity in their projects.
  3. PROBLEM: Designing independently from actual community needs.  When architecture firms design a building for a client without considering the needs and wants of the surrounding area, the project may not benefit the community or the client.
    SOLUTION: Use a positioning tactic to understand what the community is lacking and incorporate these ideas into the project.
  4. PROBLEM: The industry is heavily reliant on unpredictable markets. With the real estate marketing and cost of living in constant flux, it’s difficult to predict the stability of the industry, which is reliant on the financial status of the client.
    SOLUTION: Consistency, strategic business moves, and keeping an eye on markets allows architecture and design firms to be proactive and shift their practice to better suit the economy.
  5. PROBLEM: City planning process and restrictions. Sometimes designing or building structures takes many years, as they are stuck in the city planning process. One minor mistake can set a project back months or sometimes even years.
    SOLUTION: It can be difficult to get around or speed up the city planning process, but being involved in the community, town hall meetings, and voting on city measures can help improve the process.
  6. PROBLEM: Politics within the industry. Politics occur in every industry, but when millions of dollars are exchanged, expectations are high, and egos can get in the way of business.  The political elements in Architecture can get sticky.
    SOLUTION: Stay professional and only partner/work with people who have positive reputations.
  7. PROBLEM: The scope of the architect is becoming smaller. Technology advancements cause more complex buildings, which causes increase in liability and legal aggression which prompts architects to hand off elements of the design process to “experts in their field,” ultimately chipping away the responsibility and profits of the architect.
    SOLUTION: Increase the scope of the architect.
  8. PROBLEM: Stealing intellectual property. It’s hard to determine when a design is stolen or original.
    SOLUTION: No real solution. Can try to prevent your design being stolen by trademarking, keeping records, photographing the design progress, certifying the design, and by being careful of releasing designs to public view.

“At our firm, we have gone to great lengths to determine effective solutions to the inefficiencies within the architecture and design field,” adds Rosenberg. “By making these changes, we are benefiting those who work in the field, as well as those we build the projects for. It’s a win-win for everyone to create the most efficient field that we can.”

Rosenberg‘s firm is on a mission to create better communities, neighborhoods, and cities. Their system includes a multi-faceted approach that starts with pre-architecture, maintains during the architecture phase, and continues during post-architecture.

Related Stories

Architects | Nov 29, 2021

LRK Names Tony Pellicciotti ‘Managing Principal’ of firm

Pellicciotti is one of LRK’s fourteen principals representing its markets in Memphis, Dallas, Philadelphia, Orlando/Celebration, New Orleans, Baton Rouge, Little Rock, and Princeton.

Architects | Nov 23, 2021

HMC names new Director of Design

James Krueger will oversee design and lead strategies to improve the impact of HMC’s work.

Giants 400 | Nov 20, 2021

2021 Parking Structure Giants: Top architecture, engineering, and construction firms in the U.S. parking structure sector

PGAL, PCL Construction, and Wiss, Janney, Elstner Associates top BD+C's rankings of the nation's largest parking structure sector architecture, engineering, and construction firms, as reported in the 2021 Giants 400 Report.

Giants 400 | Nov 20, 2021

Top 100 Design-Build Construction Firms for 2021

Clayco, Hensel Phelps, ARCO Construction Companies, Swinerton, and Ryan Companies US top the rankings of the nation's largest design-build construction firms for buildings construction work, according to BD+C's 2021 Giants 400 Report.

Giants 400 | Nov 19, 2021

2021 Cultural Facilities Giants: Top architecture, engineering, and construction firms in the U.S. cultural facilities sector

Gensler, AECOM, Buro Happold, and Arup top BD+C's rankings of the nation's largest cultural facilities sector architecture, engineering, and construction firms, as reported in the 2021 Giants 400 Report.

Giants 400 | Nov 19, 2021

2021 Convention Center Sector Giants: Top architecture, engineering, and construction firms in the U.S. convention and conference facilities sector

Populous, KPFF, Lendlease, and Turner Construction top BD+C's rankings of the nation's largest convention and conference facilities architecture, engineering, and construction firms, as reported in the 2021 Giants 400 Report.

Giants 400 | Nov 18, 2021

2021 Multifamily Sector Giants: Top architecture, engineering, and construction firms in the U.S. multifamily building sector

Clark Group, Humphreys and Partners, and Kimley-Horn head BD+C's rankings of the nation's largest multifamily building sector architecture, engineering, and construction firms, as reported in the 2021 Giants 400 Report.

Laboratories | Nov 18, 2021

Tapping into the life sciences building boom

Paul Ferro of Form4 Architecture discusses how developers are pivoting to the life sciences sector, and what that means for construction and adaptive reuse.

2021 Building Team Awards | Nov 17, 2021

Caltech's new neuroscience building unites scientists, engineers to master the human brain

The Tianqiao and Chrissy Chen Institute for Neuroscience at the California Institute of Technology in Pasadena wins a Gold Award in BD+C's 2021 Building Team Awards.

K-12 Schools | Nov 10, 2021

K-12 school design innovation: 'Learning Everywhere' and the mobile classroom

Last September, AIA San Francisco awarded the Professional Category in its 2021 Future Classroom Competition to a five-person team from Culver City, Calif.-based Berliner Architects. The firm was selected for its “Learning Everywhere” idea that features a mobile strategy for education at school, home, on field trips, and in transit. BD+C's John Caulfield discuss that concept with Richard Berliner, AIA, Principal, Berliner Architects.

boombox2 -
native1 -

More In Category




Giants 400

Top 100 Design-Build Construction Firms for 2021

Clayco, Hensel Phelps, ARCO Construction Companies, Swinerton, and Ryan Companies US top the rankings of the nation's largest design-build construction firms for buildings construction work, according to BD+C's 2021 Giants 400 Report.

halfpage1 -

Most Popular Content

  1. 2021 Giants 400 Report
  2. Top 150 Architecture Firms for 2019
  3. 13 projects that represent the future of affordable housing
  4. Sagrada Familia completion date pushed back due to coronavirus
  5. Top 160 Architecture Firms 2021

 


Magazine Subscription
Subscribe

Get our Newsletters

Each day, our editors assemble the latest breaking industry news, hottest trends, and most relevant research, delivered to your inbox.

Subscribe

Follow BD+C: