The Weekly is STREAMING now. Join us at HorizonTV

Two 56-story prefabricated towers will make up Singapore’s newest residential district

ADDP Architects designed the project.

June 09, 2020 |
Avenue South Residences facade

All renderings courtesy ADDp Architects

Avenue South Residences will be an innovative and eco-conscious residential district in Singapore anchored by two, 56-story skyscrapers nestled among five historically preserved buildings. The towers will be composed of prefabricated units and built among a backdrop of five four-story heritage, Art Deco-style buildings on Silat Avenue. Before assemblage, 80% of each module for Avenue South Residences will be created off-site and stacked and joined together on-site. 

The live-work-play concept will provide a new residential product while preserving the neighborhood’s green spaces by connecting residents with the surrounding environment through the creation of an oasis-like community space surrounded by a canopy of conserved trees.

 

Avenue South Residences ground floor

 

The two towers will each feature sharp, modern lines with pockets of sky terraces. The sky terraces are meant to break down the scale of the towers and create a visual connection to nature. Accessible to residents, the terraces will offer multi-story green spaces at varying levels above the city. Additionally, wood-colored vertical screens create a textured fabric aesthetic while providing sun-shading. The project will also feature an urban public park that provides a gateway to the adjacent rail corridor network, ensuring an active edge and entrance to the project. 

 

Avenue South Residences sky terraces

 

Parking garages will include full-height green walls that wrap around the carpark podium on all sides. The living green wall exposes the carpark levels from the adjacent conserved block. The building facade facing the Rail Corridor at Avenue South Residences will showcase an outdoor vertical play green wall with creeper plants that will serve as a casual screening from the carpark. The interactive gardens include a built-in observation deck, rock climbing walls, and ramps linking to a playground at ground level.

 

See Also: Spacesmith will design sustainable production facilities for Upriver Studios in New York

 

The two towers are oriented in the north-south direction to capitalize on optimal passive solar design and airflow. They are placed to minimize their green footprint while allowing for adequate setback distances to preserve a view corridor, allowing a direct visual connection from the neighboring HDB blocks and mitigating traffic noise.

The project is slated for completion in 2026.

 

Avenue South Residences and historical buildings

Overlay Init

Your card will be charged: 0

Success!
x