Owen Hall, Michigan State University, East Lansing, Mich.

October 12, 2010

Officials at Michigan State University’s East Lansing Campus were concerned that Owen Hall, a mid-20th-century residence facility, was no longer attracting much interest from its target audience, graduate and international students. Although the facility enjoyed a choice location on campus, students were finding more modern and better appointed options off campus. Hoping to renew interest in its faded facility, MSU engaged the Building Team of SmithGroup (architect and MEP engineer) and Triangle Associates (CM) to significantly upgrade the facility’s community spaces. The university wanted its $9 million makeover to have a “Wow!” factor.

Bold colors, a modern lighting scheme, and an open floor plan inject new excitement and energy into the building while also staying true to the original 1961 aesthetic of clean lines, simple forms, and minimal decoration. The project team had only nine months (including planning, design, and construction) to inject 21st-century modernity into the residence.

 Work focused on two floors and 39,000 sf of space within the seven-story, 60,000-sf facility. Creating synergy between the lower level and the first floor was key to making the space feel more open, so two cutouts were made in the floor between the two levels.  The openings give residents better sightlines throughout both floors and views into the new dining center, game room, and social/lounge spaces.

The dining center became a multipurpose eating/study lounge with a coffee shop and an emporium-style servery named “Riverwalk Market.” A significantly upgraded game room/TV lounge on the lower level connects to the community kitchen, where students can prepare their own meals. Private study spaces are scattered throughout the rehabbed areas.

Lighting played a significant role in the facility’s redesign. A bold green ribbon with a white LED edge light runs throughout the space, uniting the two floors and acting as a circulation element. LEDs also make the acrylic reception desk glow. Track lighting and general ambient lighting are used throughout. Despite the lighting’s high design, the system performs 26% below ASHRAE standards.

“The team did its job well,” said Reconstruction Awards judge Martha Bell, FAIA, LEED AP, principal, Tilton, Kelly+Bell, Chicago. “The facility is compelling and attractive to students, and the renovation is true to the building’s 1960s roots.” BD+C

PROJECT SUMMARY

Building Team

Submitting firm: SmithGroup (architect, MEP engineer)

Owner: Michigan State University

CM: Triangle Associates

General Information

Size: 39,000 gsf

Construction cost: $9 million

Construction period: May 2008 to August 2009

Delivery method: CM

         
 

RELATED ARTICLES FROM BD+C

Comments on: "Owen Hall, Michigan State University, East Lansing, Mich."