Centre for Interactive Research on Sustainability opens

Designed to exceed LEED Platinum, the Centre for Interactive Research on Sustainability (CIRS) is one of the most innovative and high performance buildings in North America today, demonstrating leading-edge green building design products, technologies, and systems.

Centre for Interactive Research LEED Platinum CIRS
CIRS is a state-of-the-art “living- lab” in which researchers from leading academic institutions worldwide can conduct interactive research on and assessment of current and future building systems and technologies
November 18, 2011

Built in response to the global challenge of creating a more sustainable society, the Centre for Interactive Research on Sustainability (CIRS) demonstrates leading- edge green building design technologies, products, and systems.

CIRS is a state-of-the-art “living- lab” in which researchers from leading academic institutions worldwide can conduct interactive research on and assessment of current and future building systems and technologies. Partners from private and public sectors share the facility, working with CIRS researchers to ensure study conducted is connected to real world needs of the community, industry, and policy makers. The outcome of research, product and policy development manifested from CIRS will play a fundamental role in accelerating the path to sustainability.

Designed to exceed LEED Platinum and Living Building Challenge standards, CIRS is one of the few commercial buildings constructed primarily of certified wood and beetle-killed wood (currently B.C.’s largest source of carbon emissions). Its wood structure locks in more than 500 tons of carbon, offsetting the GHG emissions that resulted from the use of other non-renewable construction materials in the building, such as cement, steel and aluminum. Other net-positive qualities include reducing UBC’s carbon emissions, powering itself and a neighboring building with renewable and waste energy, and providing water for inhabitants with rainwater while wastewater is treated onsite.

This 5,700 SM facility houses highly flexible classrooms, laboratories and office space in addition to lecture theatres, a public atrium, exhibition spaces, and a café. Every workspace is daylit, naturally ventilated, with temperature and air under individual control. BD+C

         
 

RELATED ARTICLES FROM BD+C

Comments on: "Centre for Interactive Research on Sustainability opens"