Behind the whiteboard: Collaborative spaces set teachers up for classroom success

Known as the Teacher coLab, the rejuvenated space takes inspiration from academic incubators in higher education.

June 25, 2018 |
GenslerOn
teachers in a coLab

Teachers spend countless hours creating an environment for students to thrive in. Students are not the only ones who benefit from a supportive school culture. As lifelong learners, teachers need spaces to develop too. The teachers at Grant Avenue School in New York recognized this, but with 464 students and a busy schedule, there was little space for opportunities to learn from each other. Fortunately, there was 500 square feet of underutilized space in an old science storage room. The room was transformed from storing books and science equipment to become an active hub where colleagues share ideas and experiences.

The transformation began when the not-for-profit organization Change for Kids connected with Hillmann Consulting and Gensler to create a place for the teachers to call their own. The organization was already working with the teachers to maintain a strong culture. The project was familiar territory for the design team. Through initiatives like EDU 2.0 and Community Impact, Gensler supports not-for-profit institutions with volunteer activities, pro-bono projects, mentorship, and other activities that give back to the community.

The teachers’ dedication was clear from the beginning when they shared their experience in a visioning session. Their mission is to create the best setting for their students—no matter the time and energy it takes. A community of empowered educators translates to inspired students in the classroom. Research shows motivation plays a critical role in guiding the direction and quality of learning behaviors in students. (How Learning Works, S. Ambrose). The space simultaneously benefits teachers and students.

 

Image © Gensler.

 

Known as the Teacher coLab, the rejuvenated space takes inspiration from academic incubators in higher education. The programming elements are just as applicable in an elementary school setting. Collaborative spaces like this help educators come together to share knowledge and enhance their skills. The multifunctional space facilitates think tanks, coworking areas, and acts as a forum for knowledge exchange between colleagues.

 

Image © Gensler.

 

The design supports teachers throughout their day in four zones. Each functions for a specific behavior in the program. The “Power Up” zone offers a pantry to connect around with colleagues. The “Collaborate” zone provides tables and writable surfaces for meetings and team-based learning. The “Focus” zone helps teachers reflect and have time to themselves. The “Unwind” zone is a living-room style space where teachers engage in thought-provoking conversations in a more relaxed environment.

It is important to combine school spirit and comfort in teacher-centered spaces. The space features bright accent colors and engaging brand elements to offer a respite from the loud corridors and busy classrooms. Today, Grant Avenue teachers power up before the first bell rings, exchange ideas with colleagues, complete lesson plans, and relax—all in one place.

Small interventions and dedicated programming better prepare schools to have a positive experience for both students and teachers. Designers may provide guidelines on how to use the room, but in the end, teachers make the space their own to bring new ideas back into the classroom.

GenslerOn | Gensler

Published by Gensler, a global design firm with 5,000 practitioners networked across five continents, GenslerOn features insights and opinions of architects and designers on how design innovation makes cities more livable, work smarter, and leisure more engaging. Our contributors write about projects of every scale, from refreshing a retailer’s brand to planning a new urban district, all the while explaining how great design can optimize business performance and human potential. For more blog posts, visit: http://www.gensleron.com.

Related Blogs

July 15, 2019 | Healthcare Facilities | GenslerAmy Carter, Bethany Callihan, and James Crispino

Below are five strategies to improve access and patient experience.

How the Internet of Things will transform airport environments

Auckland Airport — Auckland, New Zealand. Photo courtesy Gensler

May 20, 2019 | Airports | GenslerScott Gorenc, AIA, LEED AP, Senior Designer, Gensler

Connected devices and their wealth of data have led to significant improvements in operational efficiency a...

April 30, 2019 | GenslerDiane Hoskins

Our data reveal what is truly going on in the current workplace, with insights on how workplace design can...

It’s time for office amenities to get to work

At Campari Group’s new North American headquarters in New York, four distinct bar-like experiences offer more than just a place for employees and guests to blow off steam. Photo courtesy Gensler

April 08, 2019 | Office Building Design | GenslerAmanda Carroll, IIDA, CID, LEED AP, Workplace Leader, Principal, Gensler

Amenities with the greatest impact on effectiveness and experience are those that directly support the work...

How the built environment can help the climate crisis

Courtesy Pixabay

November 05, 2018 | Sustainability | GenslerAnthony Brower

Our buildings and cities will have to experiment with new climate responsive forms, and in many cases, the...

Leland Federal Building

The G.T. "Mickey" Leland Federal Building in Houston. Image © Joe Aker.

October 03, 2018 | Sustainability | GenslerChris Mundell And Maria Perez

Many companies are influenced by the misconception that only some projects can qualify as sustainable.

Comcast Studio Xfinity

For Comcast Studio Xfinity's new flagship in Washington, D.C., Gensler created an engaging experiential brand program that informed the store's interior design and created a warm, social, and inviting environment. Image © Chris Leonard.

September 17, 2018 | Retail Centers | GenslerRyan Cavanaugh

One way to solve for the future is to disrupt the expected.

August 27, 2018 | Office Building Design | GenslerJanet Pogue McLaurin

The degree of open or enclosed doesn't matter in high-performing work environments. If the space is designe...

The CSU Northridge Sustainability + Recycling Center

The CSU Northridge Sustainability + Recycling Center includes a rooftop photovoltaic system, which offsets the energy required to support the building's administrative functions. Glazed, north-facing overhead windows bring in natural light that enhances the work environment for staff and creates a daylight autonomous environment. The design eliminates the need for artificial light in the building during daylight hours. Ryan Gobuty, Image © Gensler.

August 06, 2018 | Energy | GenslerAnthony Brower

The architecture, engineering, and construction industry will have to make major adjustments in the years a...

A day in the life of an ‘agile worker’

A mix of sit-stand stations and collaboration areas support agile working. Image © Gensler/John Ryan.

July 18, 2018 | Office Building Design | GenslerJane Stull

When our Gensler La Crosse office relocated last year, we leveraged the opportunity to support an agile wor...