SILVER AWARD: Seegers Student Union, Muhlenberg College, Allentown, Pa.

November 08, 2011 |

Constructed in the 1960s when enrollment at Muhlenberg College was 1,200 students, the 66,000-sf Seegers Student Union reflected the English and German architecture traditions incorporated in other buildings on campus. Despite being outdated and undersized, the campus center hosted 3,300 guests per day.

In 2009, the college chose to renovate and expand the facility by 30,000 sf to centralize its Student Life and Student Organization offices, expand informal social space, and develop a 600-seat dining facility. The dining room is the hearthstone, a focal point visible even from the opposite end of the building. The Light Lounge serves as an active living room, while an outdoor terrace overlooking Brown Mall rounds out the new amenities of the structure. The Seegers Student Union completes a new quadrangle on the campus, providing students with an important connection to the outdoors.

Seegers Student Union, Muhlenberg College, Allentown, Pa.

Flooring Tile: Mirage Granito Ceramico

Flooring Carpet: Gt058 Parkway, Lees

Flooring Linoleum: Optma Open Plan, Armstrong

Wood Interior Trim: Eucalyptus

Wood Columns: Somerset

Roofing Wood Decking: Loc-Dek Douglas Fir

Roofing Asphalt Shingles: Timberline, Gas Elk

HVAC Systems: Annexair

Insulation/ICFs: BASF Walltile

Cork Wall Tile: Globus

Ceramic Wall Tile: Oceanside Glasstile

Paints: Sherwin-Williams

Coliing Metal Drapery: Cascade Coil

Building Envelope Brick: Bowerston

Building Envelope Curtain Wall: Tublite

Plumbing Fixtures: Toto

Designs for the new facility benefited from feedback from focus groups and informal discussions with students, staff, and faculty. 

“They took a shell of a building and crafted it into something much more pleasant,” said BD+C Reconstruction Awards Judge Walker Johnson, FAIA.

The Building Team—submitting firm Bruner/Cott & Associates (architect), Barry Isett & Associates (structural engineer), Snyder Hoffman Associated (mechanical engineer), and Alvin H. Butz (general contractor)—redesigned the structure into a modern and sustainable facility.

“The building goes with the rest of the campus now. They took a sore thumb and made it blend in,” said BD+C Reconstruction Awards Judge Martha Bell, FAIA. BD+C

 

Add new comment

Your Information
Your Comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Refresh Type the characters you see in this picture. Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.
Overlay Init