Perkins+Will-designed engineering building at University of Buffalo opens

Clad in glass and copper-colored panels, the three-story building thrusts outward from the core of the campus to establish a new identity for the School of Engineering and Applied Sciences and the campus at large.

The new hall is tracking for USGBC LEED Gold certification.
The new hall is tracking for USGBC LEED Gold certification.
May 31, 2012

The new home of the School of Engineering and Applied Sciences, designed by Perkins+Will, opened at the University at Buffalo. Co-locating the departments of computer science and electrical engineering in a single facility, the 133,000-sf Barbara and Jack Davis Hall creates an collaborative education and research environment.

Clad in glass and copper-colored panels, the three-story building thrusts outward from the core of the campus to establish a new identity for the School of Engineering and Applied Sciences and the campus at large. Formerly scattered among seven different locations, the engineering campus is now focused and consolidated, with a defined “front door” for the school and a new quad and interior common spaces.



Davis Hall will enable the University at Buffalo to expand research in nanotechnology, pattern recognition and bio-based security systems, among other fields. The hybrid design of the hall stresses the value of interactive space for learning and discovery. The building is organized around a glass-enclosed, multi-story gallery that facilitates pedestrian traffic into the existing campus, creates an interactive educational/research environment, and culminates in a multi-tiered student lounge that activates a new courtyard shared with the existing Marcel Breuer buildings.

Facing south, the glass gallery is a daylight-filled science commons that includes open staircases that allow for spontaneous student and staff interaction. It also comprises a series of interlocking volumes that include windows into laboratories for the active display of technological research. Throughout the building, which also houses the Center of Excellence in Document Analysis and Recognition (CEDAR) and the Center for Unified Biometrics and Sensors (CUBS), cross-disciplinary zones are distributed for informal gathering spaces equipped with SMART Boards.

The new hall is tracking for USGBC LEED Gold certification through features like enhanced building shell insulation, high-performance windows and energy efficient lighting, the building improves overall energy performance 33.8% above the baseline ASHRAE 90.1-2004 requirements. +

         
 

Comments on: "Perkins+Will-designed engineering building at University of Buffalo opens"