University of Copenhagen’s new research building focuses on energy efficiency

C. F. Møller designed the building.

January 22, 2018 |
Maersk Tower and the floating path

Photo: Adam Mørk

Maersk Tower is a new 42,700-sm research building designed and built as an extension of Panum, the University of Copenhagen’s Faculty of Health Sciences. The new building includes research and teaching facilities and a conference center with auditoriums and meeting rooms.

The tower rests on a low base that comprises all common facilities. The base is publicly accessible and appears open and in close dialogue with the surrounding environment thanks to its glass façade.  The research functions and laboratories are located in the tower itself and are bound to each other in a loop that provides short distances between locations and improves the possibility of collaboration.

 

Maersk Tower in CopenhagenPhoto: Adam Mørk.

 

An open atrium and a spiral stairway visually and physically connects each of the building’s fifteen floors. A “Forskertorv” exists around the staircase and creates a natural meeting place and community room for the building’s users.

Maersk Tower’s exterior façade is divided into a grid structure of floor-high copper-plated shutters. The shutters act as a climate guard that moves and shields direct sunlight and overheating. The shutters also help to break down the tower’s large scale. Adding to the energy efficiency of the building, the laboratories capture waste energy and reuse it for other purposes.

 

Atrium and stairPhoto: Adam Mørk.

 

Surrounding the tower is a publicly available urban campus park equipped with a “floating trail” that leads pedestrians and cyclists across part of Maersk Tower and creates a new connection between Nørre Allé and Blegdamsvej.

 

The floating pathPhoto: Adam Mørk.

Overlay Init