The Weekly is STREAMING now. Join us at HorizonTV

UC Davis’s new dining commons is a nod to the region’s agricultural roots

HED designed the project.

August 11, 2020 |
UC Davis Latitude exterior

All photos: Kyle Jeffers

The Latitude Dining Commons at UC Davis is a new 500-seat facility with a design inspired by the Central Valley. The space represents the food and farming culture of both the university and the surrounding region.

The building is sited between Tercero residential buildings to the south and future science buildings across Bioletti Way. The design features an exposed structure of glulam beams and cross laminated wood decking, pitched roofs, and simple, functional materials. A light metal clad folded roof, which draws inspiration from a barn roof, floats above large glass walls and extends out to shade entrances and terraces. 

 

UC Davis Latitude dining room

 

Multiple pathways link the sidewalk with the dining and retail entrances and a continuous band of active public terraces shares views with pedestrians and cyclists along Bioletti Way. Tables and chairs, benches, and steps encourage students to gather, eat, or study.

 

UC Davis latitude second story

 

The project includes a full commercial kitchen, provides multiple international food platforms, and has retail grab-n-go and convenience options. A two-level area features front of house public functions (such as dining, servery, queuing, and retail) while a one-level mass includes all back of house functions. Painted steel stairs between the first and second levels stand free in the space that adds to the “see and be seen” dynamic.  Also included are loading docks for deliveries, outdoor seating opportunities, circulation, site improvements, and bicycle parking.

HED was the project architect with Otto Construction as the general contractor. The project is targeting LEED Gold certification.

 

UC Davis Latitude exterior

Overlay Init

Your card will be charged: 0

Success!
x