Texas eye surgery center captures attention in commercial neighborhood

Modern design, clean lines and use of materials such as Nichiha make this building stand out in its location

Sponsored content
June 23, 2015 |
Texas eye surgery center captures attention in commercial neighborhood

The selection of fiber cement, in itself, helped contribute to the individuality of the Eye Surgery Center, because it was the first use of the material in the area.

The client was open-minded and enthusiastic about the design for the Eye Surgery Center of North Dallas, a 10,700-square-foot single-story building in Carrollton, Texas. Taking inspiration from the mixed commercial and residential neighborhood, the architecture team developed a clean, contemporary design.

“We wanted to design something modern and streamlined, and something everyone could be proud of,” says Jordan Gill, architectural intern for Corgan in Dallas.

The team approached the design phase as an opportunity to upgrade the business district with this new building. Or as Gill says, “we wanted to create something special.” This something special came from the mix of materials, clean lines, and sloped roof that sets it apart from the neighboring structures.

Nichiha’s EmpireBlock was used throughout the majority of the building for its aesthetics. VintageWood was used as to accent areas of the building such as the entry that faced the street.  The two panel colors and textures provide balance to natural stone and glazing on the exterior.

The selection of fiber cement, in itself, helped contribute to the individuality of the Eye Surgery Center, because it was the first use of the material in the area. “Exterior building skins are mandated in the city zoning code; as this is a hybrid, some vetting was required,” says Tammy Testa, senior associate at Corgan.

Along with the appealing aesthetics, the use of sealants was minimized by replacing the sealant joint between the two 10’ panels with aluminum H Molds, which reduced the overall lifecycle cost of the Nichiha panel system and provided the minimal maintenance desired by the project owners. What’s more, “Installation of the product was so simple,” Gill says. “It was really beneficial for time management.”

The result is a building in a well-traveled, commercial area that captures the attention of those who see it. It accomplishes the team’s goal of building something fresh while still complementing neighboring buildings. 

Challenge: The team wanted to build an eye surgery center in an already established area but provide something clean and fresh compared to neighboring buildings.

Solution: Modern design, clean lines and use of materials such as Nichiha make this building stand out in its location. Because Nichiha was never used in the area, its use makes the building provide the “something special” the team wanted to accomplish. 

Result: A high-end, modern building that brings something new and exciting to the area of Carrollton, Texas. 

PROJECT DETAILS: SINGLE-STORY BUILDING, 8000 SQ. FT.
Architect: Corgan
Location: Carrollton, Texas
Size: 10,700 square feet
Product: EmpireBlock and VintageWood

Overlay Init