Snøhetta wins competition to design maritime center in Esbjerg, Denmark

The project’s design was developed with WERK Arkitekter.

December 04, 2019 |
Lanternen aerial

All renderings courtesy Snøhetta

Lanternen, a new maritime center inspired by the geometry and craftsmanship of boats, is set to rise in Esbjerg, Denmark. Designed by Snøhetta in partnership with WERK Arkitekter, the competition-winning submission will be situated in a new urban enlargement of Esbjerg on the Danish west coast. 

The design’s goal is to create a building that has its own unique urban space while standing out from the city behind it. The building has an open design that allows visitors to enter from every angle. It will work as a place of shelter from the harsh Nordic weather and a space where people can come together to create their own community.

 

Lanternen interior boat storage

 

On the building interior, the heart of the project is a lifted terrace that links to the first floor and protects visitors from the climate. The building will contain multiple water-sport clubs, boat storage, training facilities, a large workshop, and social functions.

 

See Also: This world-first facility will turn human remains into soil

 

The center as a whole will reinforce the promenade along the shore and create a place for social and physical activities that links to the sea.

 

Lanternen as seen from the sea

 

Lanternen raised terrace

 

Lanternen from the sea at night

Overlay Init