Snøhetta releases final plan for terraced central library in Calgary

The building lifts to form a wooden-faced, arching entry that connects pedestrians from neighboring buildings and a new public plaza.

September 29, 2014 |
Renderings courtesy Snhetta

The competition-winning New Central Library in Calgary is in the final design stages, after two years of community engagement on the part of design firms Snøhetta and DIALOG. The new library is designed to be a “technologically advanced public space for innovation, research, and collaboration,” according to Arch Daily. 

The design is inspired by the nearby foothills, according to Snøhetta, creating a terraced building that extends over an existing light rail transit line that crosses the site. The building lifts to form a wooden-faced, arching entry that connects pedestrians from neighboring buildings and a new public plaza. 

Fritted glass openings on the exterior are transparent to encourage pedestrians to enter the facility. The large and naturally-lit atrium lets visitors see bits and pieces of the overall library, enticing newcomers to explore.

Public programs will be organized at the ground and lower levels, with quieter study areas on the upper floors.

The new library is set to be finished in 2018.

 

 

Overlay Init