Bloomberg’s European headquarters wants to become a natural extension of London

Foster + Partners’ design rises 10 stories and is composed of two connected buildings.

June 27, 2017 |

Rendering courtesy Foster + Partners

Located in the heart of London, Bloomberg’s new European headquarters is designed to complement the surrounding buildings and create a natural extension of the city. At ten stories high, the new HQ building protects views of nearby St. Paul’s Cathedral and is in harmony with the heights of the neighboring structures.

The design, created by Foster + Partners, comprises two buildings. Glazed bridges connect the separate buildings across a retail arcade that bisects the site. This reinstates a historic route that once connected Cannon Street with Watling Street.

The headquarters’ ten stories are divided into a two-story colonnaded base, six office floors, and two top levels set back above the cornice line. The façade combines sandstone with deep bronze blades to create an understated look to blend in with the materials used in surrounding buildings. The interior of the new HQ creates a flexible, amenity-laden space for staff.

 

Rendering courtesy Foster + Partners.

 

Three new public spaces will be created as part of the project. Additionally, the archaeological remains of the Roman Temple of Mithras will be restored to their original location on the site.

The headquarters is targeting BREEAM Excellent and LEED Platinum ratings through its use of natural ventilation, roof-mounted photovoltaic panels, and a combined cooling heat and power system. The headquarters is expected to be completed later this year.

 

Rendering courtesy Foster + Partners.

Overlay Init