Bjarke Ingels unveils cave-like plan for public square in Battersea Power Station

A Malaysian development consortium is guiding the project, which is meant to mimic the caves of Gunung Mulu National Park in Sarawak, East Malaysia. 

December 02, 2014 |

New details have been released for the design of Battersea Power Station, the massive London project that involves the creation of a new high street for the city and the redevelopment of a historic power station.

Bjarke Ingels Group (BIG), one of multiple firms involved in the project, has unveiled its plan for a fluid, curvaceous, cave-like public square, Inhabitat reports. The space will link the old power plant with the Frank Gehry- and Norman Foster-designed Electric Boulevard, another part of the development. 

A Malaysian development consortium is guiding the project, which is meant to mimic the caves of Gunung Mulu National Park in Sarawak, East Malaysia. Limestone, granite, marble, sandstone, gravel, and dolomite will be used to finish the square, along with reclaimed material from the Battersea Power Station's chimneys. 

BIG, structural engineering firm AKT II, lighting specialists Speirs + Major, and artist Jeppe Hein collaborated on the design of the square, which will be configured to honor Malaysia's industrial heritage. 

 

Overlay Init