HorizonTV Featuring BD+C: Watch Episodes On Demand At HorizonTV

BIG unveils design for the new OPPO R&D Headquarters in Hangzhou’s Future Sci-Tech City

The project sits between a natural lake, an urban center, and a 10,000-sm park.

April 19, 2021 |
OPPO R&D Headquarters exterior

All renderings courtesy Bjarke Ingels Group

OPPO, China’s largest smartphone company, will soon have a new headquarters space courtesy of Bjarke Ingels Group. The new OPPO R&D Headquarters will be located in the heart of Yuhang District, Hangzhou, between a natural lake, an urban center, and a 10,000-sm park. The OPPO R&D Headquarters tower, also known as O-Tower, will include 1.7 million sf of office space and 732,000 sf of retail space. It will act as a new landmark and gateway to the Future Sci-Tech City and Hangzhou itself.

O-Tower’s design translates a traditional office slab with the perfect depth for access to daylight into a cylindrical courtyard building that is compact but also provides large, contiguous floor area. The southern edge of the building will be pushed down to the ground to minimize the external surge area of the more solar exposed facade while maximizing views out from the inward facade, which is self-shaded from solar gain by the geometry of the tower. The facade will be wrapped with adaptive facade louvers that are oriented according to sun angles and building geometry to reduce solar gain by up to 52%.

 

OPPO R&D Headquarters exterior ground level

 

A series of triple-height void spaces and interconnected terraces under the sloping O roof will provide casual and physical connectivity between floors as well as biophilic social spaces and shortcuts for all OPPO staff.

A publicly accessible courtyard will rest at the heart of O-Tower and become an urban living room for the city. The courtyard will transition from a mineral hardscape at the center into a lush, green landscape as it extends out toward the waterfront. The space will provide fresh air, retain water, and support a biodiverse public realm that connects to the daily life of the city.

 

OPPO R&D Headquarters interior glazing

 

The ground floor will be open with an interconnected public space that leads visitors and staff through lobbies, exhibition spaces, or out to the park. The first three floors will be reserved for public programming and include exhibition space, conference centers, a canteen, and an incubator for external workshops. On the upper floors, a dedicated OPPO canteen as well as executive and VIP lounges will overlook Hangzhou’s wetlands alongside the triple-height interconnected atria under the O-ring facade. All of the building’s floors will integrate workspaces with biophilia and social spaces.

 

OPPO R&D Headquarters  illuminated at dusk

 

Flexible floor plates will range from spacious and large floors suitable for R&D departments and social projects to smaller, more traditional floors for administration and executive functions.

The design for the O-Tower has been developed by BIG in collaboration with ZIAD (Local Design Institute), Co-Create Golden Technique Project Management (Client Project Managers), RBS (Structural Engineers), RFR (Façade Consultants), WSP (Traffic, MEP, VT Consultant), BPI (Lighting designer), Savills (Programming consultant), TFP (Foodservice planner), and UAD (Traffic evaluation agency).

 

OPPO R&D Headquarters courtyard space looking up

 

OPPO R&D Headquarters interior space

 

OPPO R&D Headquarters interior circulation space

 

OPPO R&D Headquarters aerial

 

OPPO R&D Headquarters exterior lobby

Overlay Init

Your card will be charged: 0

Success!
x