The Weekly is STREAMING now. Join us at HorizonTV

BIG designs The Plus, the world’s most sustainable furniture factory

The project is nestled in the middle of the Norwegian forest.

July 08, 2020 |
The Plus aerial

All renderings courtesy BIG

BIG, together with Vestre, a Norwegian manufacturer or urban furniture, has unveiled designs for the world’s most sustainable furniture factory.

Dubbed The Plus, the project sits in the heart of the Norwegian forest and is envisioned as a village for a community dedicated to the cleanest, carbon neutral fabrication of urban and social furniture. The nearly 70,000-sf open production facility will double as a public 300-acre park for hiking and camping.

 

The Plus furniture factory wood

 

The project is conceived as a radial array of four main production halls – the warehouse, the color factory, the wood factory, and the assembly – that connect at the center, creating the ‘plus’ shape at the intersection. This layout will enable efficient, flexible, and transparent workflow between the manufacturing units. Each production unit will be built with a 21-meter free-spanning, CLT to create flexible, column-free spaces. Additionally, each wing will have one alternating ceiling corner lifted to create inclined roofs that allow views into the production halls and outside to the forest canopies.

 

See Also: The world’s first building made from carbon-fiber reinforced concrete starts construction in Germany

 

Located at the center of The Plus is the logistics office and exhibition center. The central hub wraps around a public, circular courtyard where the company’s latest outdoor furniture collections can be exhibited throughout the changing seasons. The plaza doubles as a panopticon for visitors and staff to view the factory’s production processes.

Visitors and staff can hike around the building on all four sides, concluding on the green roof terrace. An ADA-accessible ramp will allow wheelchairs and strollers along the path as well.

 

The Plus exterior

 

All building materials are being selected by their environmental impact; the facade will be built from local timber, low-carbon concrete, and recycled reinforcement steel. Every aspect of the design is based on principles of renewable and clean energy. 

On the rooftop, 1,200 photovoltaic panels help power the factory. Excess heat from these panels is connected to an ice-water system for cooling, heat and cold storage tanks, heat pumps, and energy wells as a storage support system. The system contributes to at least 90% lower energy demand than that of a conventional factory. 

 

The Plus interior central area

 

The facility will ensure a minimum of 50% lower greenhouse gas emissions than comparable factories. Due to all of the sustainable design elements, The Plus will the first industrial building in the Nordic region to achieve BREAM Outstanding.

 

The Plus manufacturing colors

 

Smart robots, self-driving trucks, and a tablet to manage the entire factory will all be included. Each machine is assigned one of Vestre’s 200 colors, which will spill onto the floors and lead back into the central roundabout. The colorful mapping creates strong visual cues that help guide and explain the workflow of the facility, allowing visitors to easily follow the production process.

The project is currently in progress.

 

The Plus central space

 

The Plus Central green space

 

The Plus interior with guests

 

The Plus roof terrace

 

The Plus path

Overlay Init

Your card will be charged: 0

Success!
x