BIG designs new vertical neighborhood for South America’s greenest capital

The project is Bjarke Ingels Group’s second in Ecuador.

October 18, 2019 |
EPIQ at night

A 24-story, 100-meter mixed-use tower is set to rise in Quito, Ecuador, the greenest capital in South America.

The BIG-designed building, dubbed EPIQ, is located on the southern tip of La Carolina Park in the center of the city on a quarter-of-a-circle site across from the new Quito subway. The building was designed with rounded corners to allow for panoramic views of the city while minimizing impact from neighboring buildings to daylight exposure. This rounded corner design creates a facade that is a continuously wrapping envelope, meaning the building has no back side.

 

EPIQ exterior

 

At EPIQ’s base a pedestrian through-block connection forms a new gateway to a nearby park and the recently completed subway. Also located at the base are offices, lobbies, retail, and a restaurant. The above floors house residential and amenity spaces.

 

See Also: New social campus for innovators, tech leaders covers a full city block

 

As the building rises, soft openings are carved into the building mass to create eight district blocks. These buildings within a building are all connected via large, communal green terraces at different elevations to create a vertical neighborhood. The terraces also allow daylight to permeate the entire building.

 

EPIQ ground floor green space

 

The building’s colors and patterns are reflective of the earth tones and herringbone pattern of the tiles seen throughout the streets of Quito’s Old City. The facade pattern is based on the scale of the individual apartments with red and pink hues that give each volume its own identity.

The project is currently in progress.

 

EPIQ facade

 

EPIQ pool

 

EPIQ facade

 

 

Overlay Init