BIG’s design for Philadelphia Navy Yard defies gravity

The optical illusion was inspired by the circular running track of the park adjacent to the site.

July 15, 2015 |
BIG’s design for Philadelphia Navy Yard defies gravity

The new structure will be part of a new mixed-use campus on Philadelphia’s historic Navy Yard. Renderings courtesy of Bjarke Ingels Group + Luxigon.

Ground has broken for 1200 Interpid, a 94,000-sf office building designed by BIG at Philadelphia’s historic Navy Yard, ArchDaily reports. The project is commissioned by Liberty Property Trust and will mark the developer’s 14th project at Navy Yards, a 1200-acre office park.

Inhabitat describes the building’s design as “an optical illusion,” as the four-story structure appears to be leaning. To date, only rendering’s of the building’s exterior have been circulated.

The $35 million project will be built adjacent to a five-acre park called Central Green. BIG’s gravity-defying structure will be part of a mixed-used campus being developed by Liberty Property Trust.

From the architects:

“1200 Interpid will be a LEED Gold office building shaped by the encounter between Robert Stern’s master plan of rectangular city blocks and James Corner’s iconic, circular Central Green Park.

The building’s double curved, pre-cast concrete façade bows inwards to create a generous urban canopy that responds to the ‘shock wave’ of the park’s circular running track, activity pods, and planting vignettes—rippling outwards like rings in water to invade the building’s footprint. Shaped by the city grid, the cornice and remaining elevations return to the orthogonal design of the master plan, forming the building’s double curve and melding the neighborhood’s two dominant forms.

Referencing the Navy Yard’s maritime history while providing much needed natural light, a functioning periscope penetrates the core of the building, projecting views of the Navy Yard basin into the center of the elevator lobby. Visitors and employees will be able to admire the mothballed ships sitting in the adjacent docks, while embracing Central Green Park—connecting the building and its inhabitants to their surroundings.”

Renderings courtesy of Bjarke Ingels Group

Renderings courtesy of Bjarke Ingels Group

Renderings courtesy of Bjarke Ingels Group

Renderings courtesy of Bjarke Ingels Group

Renderings courtesy of Bjarke Ingels Group

Renderings courtesy of Bjarke Ingels Group

Overlay Init