Construction management firm awarded emergency department project for successful build of $296 million MassMutual Wing and Davis Family Heart and Vascular Center.

As part of the Baystate Medical Center, Suffolk Construction adhered to the sust
As part of the Baystate Medical Center, Suffolk Construction adhered to the sustainable design principles of The Green Guide for Health Care and incorporated green elements, including a seven-story light well and green roof. Photos courtesy of Baystate Health
April 03, 2012

Suffolk Construction recently joined Baystate Health in celebrating the opening of phase one of its expansion and facility-replacement project at Baystate Medical Center. Located in Springfield, Mass., the $296 million, 641,000-sf new clinical facility houses a heart and vascular center as well as critical-care and inpatient rooms designed in collaboration with patients and families. Suffolk has already begun work on phase two, a new Emergency Department, which will triple the size of Baystate’s existing emergency room, one of the busiest in the nation.

The new MassMutual Wing features the Davis Family Heart and Vascular Center, which includes six cross-functional surgical/endovascular suites. Representing the latest in patient-focused design, a new 20-room CARE (Cardiovascular Assessment, Recovery, and Evaluation) unit allows patients undergoing outpatient procedures to go from pre-op to discharge in the same room, with the same nursing team. The facility also consists of 96 private inpatient rooms and 32 cardiovascular critical-care rooms.

Suffolk provided preconstruction and construction management services for the project, which is part of a 15-year master plan for the hospital—the largest medical facility in Western Massachusetts. The project is predominantly new construction, including multiple tunnels and bridges, with tie-ins to two existing buildings. Of the new construction, approximately 40% remains as shell space for future development. Suffolk maintained vehicular and pedestrian traffic flow while relocating sidewalks, utilities, and the hospital’s main patient valet entrance. Permanent and temporary earth retention systems were required as the new building foundation was much lower than the existing adjacent buildings. The facility features its own central heating and cooling plant with three chillers, two cooling towers, and three boilers.

Using Building Information Modeling (BIM), Suffolk saved significant time and money on the project. The team is also working with Baystate Health to develop 6D facility maintenance options that will best suit the hospital’s needs in order to operate the building in the most efficient and economical ways possible. Suffolk adhered to the sustainable design principles of The Green Guide for Health Care and incorporated green elements, including a seven-story light well and green roof.

For more than three and a half years, Suffolk worked with Baystate Health to ensure that local workforce goals were achieved. The project created an average of 300 construction jobs, and seventy-seven percent of the total hours worked were by Springfield residents, people who live within 50 miles of Baystate’s Springfield campus, women, or minorities. BD+C

         
 

RELATED ARTICLES FROM BD+C

Comments on: "Suffolk completes phase one of Baystate Medical Center expansion"