SOM’s innovative Zhengzhou Greenland Plaza opens

The 2.59-million-square-feet building houses a mixed-use program of offices on its lower floors and a 416-room hotel.

The form of the Skidmore Owings & Merrill LLP (SOM)-designed Zhengzhou Greenland
The form of the Skidmore Owings & Merrill LLP (SOM)-designed Zhengzhou Greenland Plaza tapers slightly as it rises.
January 16, 2013

The Skidmore Owings & Merrill LLP (SOM)-designed Zhengzhou Greenland Plaza has opened its doors to its office users. The circular 60-story tower takes its place as the tallest building in the central Chinese city. Located in the northeast portion of Zhengzhou, the 919-feet tower’s circular form is a response to the surrounding development’s shape that centers on a manmade lake.

The 2.59-million-square-feet building houses a mixed-use program of offices on its lower floors and a 416-room hotel above. Daylighting was a key driver of the building’s design. Three- to five-story-tall light-gauge painted aluminum screens are configured at an outward cant that enhances interior daylighting through scientifically calculated reflections while protecting the all-glass exterior from solar gain. The screens provide multiple performance and aesthetic-related roles. The same outward cant that aids daylighting allows for a nuanced approach to artificial lighting, providing outboard locations for dramatic nighttime lighting of the building that make the tower a beacon. The screens are located between one and two-meters from the building’s curtain wall—allowing window washing to occur behind the screens. Their visual porosity varies depending on a viewer’s location. When close to the building’s base, the tower appears to be primarily metal; from a distance, the panels are more open and the building’s glass nature is revealed. The rhythmic cant of the screens, combined with their decreasing size as they rise on the building, creates a dynamic movement that gives the building a fine-grained texture that relates to the building’s humanistic aspirations.

The form of the tower tapers slightly as it rises. “We conceived the building as a classical column,” SOM Design Director Ross Wimer says. “Its iconic image comes from this timeless form—adapted with cutting-edge, 21st century technologies to create a building that expresses our time.” These innovations include a heliostat that crowns the building and reflects daylight throughout the hotel atrium. “Like the solar screening, the heliostat is a scientifically-derived element that enhances the experience of daylight for the building’s users,” Wimer says. The device allows daylight to be reflected and focused into the atrium whose surfaces are finished to help drive light deep into the space. Computer-controlled dimmer switches modulate the light level-based on the illumination provided by the reflector, enabling the atrium to consume less energy and generate less heat throughout the year.

Wimer notes that, while not unheard of, circular skyscrapers remain somewhat unusual. Among the best known examples are Bertrand Goldberg’s Marina City in Chicago, Sir Norman Foster’s 30 St. Mary Axe in London, Jean Nouvel’s Torre Agbar in Barcelona, and Adolf Loos’ unbuilt scheme for the Chicago Tribune Tower. +

         
 

Comments on: "SOM’s innovative Zhengzhou Greenland Plaza opens"