Conversion Of Brooklyn Court Building Completed

August 11, 2010

A project to convert a former court house located at 283 Adams Street in downtown Brooklyn into two 500-seat high schools has been completed. The project was designed by Gran Kriegel Associates on behalf of the New York City School Construction Authority. The original court building, dating back to 1951, contains 140,000 square feet of space built around a central core. The interior was completely gutted and reconfigured to accommodate the new schools, the Urban Assembly School for Law and Justice, and Urban Assembly School of Math and Science for Young Women.

Gran Kriegel established two primary goals in the design process for the project: to respect the surrounding character of Brooklyn's Civic Center and create a distinct identity for the schools while visually linking the new with the old. The design solutions that were implemented to accomplish this include a new double-height glass building entry to express the identity of the school at street level.

The lobby features re-installed bas-relief stone panels salvaged from the original courthouse. The building was re-clad with lightweight limestone panels to aesthetically complement the institutional character of the civic center.

Constraints of the existing building and limitations on increasing the overall floor area resulted in the consolidation of the gymnasium and auditorium into a flexible, double-height multipurpose room that will replace the existing penthouse. The space, by use of a movable partition, can function as a competition gym, flexible performance space, or simultaneously accommodate two activities. Seating will be on both retractable bleachers and movable chairs. The steel-framed, long-span joist structure was separated from the existing roof by an interstitial space which allows for efficient MEP distribution and optimum noise isolation.

All mechanical, electrical, plumbing and fire-protection systems throughout the building were replaced. Elevator shafts were combined to accommodate larger, ADA-compliant cars. Coordination of the new systems within the existing structural system required creative solutions to achieve the necessary ceiling heights.

         
 

Comments on: "Conversion Of Brooklyn Court Building Completed "