The 33-story Guanghzou Circle takes the shape of a giant ribbon spool, with the floor space housed in a series of boxes suspended between two massive "wheels." 

All photos courtesy Joseph di Pasquale Architect
All photos courtesy Joseph di Pasquale Architect
July 01, 2014

Much like OMA's daring design scheme for the CCTV Headquarters building, China's latest skyscraper, Guanghzou Circle, is meant to break away from the traditional skyscraper design ethos of the west—and it does so in dramatic fashion. 

The 452-foot-tall, 914,000-sf building takes the shape of a giant doughnut, or more accurately described, a super-sized ribbon spool, with the floor space housed in a series of boxes suspended between two massive "wheels." 

The project's architect, Milan-based Joseph di Pasquale Architect, drew inspiration from China's numerological tradition of feng shui, namely the jade bi-disk, which served as the royal symbol of the ancient Chinese dynasty that reigned in the area some 2,000 years ago. The architect describes the form as "an 'urban logo' that works as a reference in the panorama of the city, just as the characters are used instead of the alphabet in Chinese writing."

The interior houses office space and a trading floor for the Guangdong Plastics Exchange, the country's largest plastics trading floor, where some £30 billion worth of plastic raw materials and goods are traded annually, according to Sky News

The Building Team included:
Architect: Joseph di Pasquale Architect
Structural engineer: SIGGMA Engineering, Politecnico di Milano
Enginering: South China University of Technology
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         
 

Comments on: "China's wild circular skyscraper opens in Guangzhou [slideshow]"