Angelo State University opens doors to new recreation center expansion

 

Designed by SmithGroup, the JJR_Center for Human Performance offers enhanced fitness options, dynamic gathering space.
Serving a population of more than 7,000 students, the center’s mission is to eng
Serving a population of more than 7,000 students, the center’s mission is to engage the campus community in recreation and wellness programs while fostering social interaction, sportsmanship, and leadership development.
February 14, 2012

Angelo State University (ASU) has opened the doors to a new 22,000-square foot recreation and wellness center in the heart of its San Angelo, Texas campus.

The $5.25 million, two-story Center for Human Performance, designed by SmithGroupJJR, opened in fall 2011 and provides students, staff and alumni access to enhanced fitness services and facilities.

Serving a population of more than 7,000 students, the center’s mission is to engage the campus community in recreation and wellness programs while fostering social interaction, sportsmanship, and leadership development.

Sharing space with the university’s Department of Kinesiology, the center was designed to accommodate academic and training activities in addition to athletic and fitness programs. Popular amenities include a 9,000-square foot cardio/weight room and a three-lane indoor track measuring 1/11 mile. Its most prominent features are a 40-foot tall rock climbing wall and 720-square foot bouldering structure. Firsts for the university, these elements have contributed to tripling the center’s utilization rates.

SmithGroupJJR’s designers proposed replacing the facility’s windowless block and brick north façade with a glass curtain wall. Highly utilized activity centers -- including cardio equipment, weight systems and segments of the track -- were organized along the interior perimeter. The configuration now offers increased visibility of the center’s functions and engages pedestrians traveling along the east mall.

A custom-designed 18-foot by 92-foot wall mural system spanning the upper level of the building’s interior south wall also adds visual interest and promotes recreation activities housed within.

The addition was designed in accordance with the university’s master plan, updated in 2007. A palette of variegated brown brick, cast stone highlights, and bronze metal window mullions is consistent with neighboring facilities.

Project upgrades also included life safety systems. Additionally, biometric hand scanners were installed as a security feature, allowing the university to regulate access by user groups and programming schedules.

Construction was funded through student fees. BD+C

         
 

Comments on: "Angelo State University opens doors to new recreation center expansion"